Nato-övningen i Sverige borde ha stoppats
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nato-övningen är ett led i en ökad militär närvaro i norr. En anledning är det ökade intresset för Norra Ishavet och Barents hav. När isarna smälter blir Nordostpassagen en viktig handelsled mellan Europa och Sydostasien. Issmältningen innebär också att nya stora råvarutillgångar, gas och olja, att bli möjliga att utvinna. Var gränserna går och vem som har rätt att utvinna dessa mycket stora fyndigheter är inte klart i dagsläget.
Den ökade militära närvaron är ett sätt för stormakterna att spänna musklerna framför varandra inför den huggsexa som väntar. I mars hölls en stor Natoövning utanför Nordnorge, "Cold Response". Scenariot i den övningen var ett krig om energitillgångar i norra Ishavet. I scenariot utgjordes fienden bland annat av delar av lokalbefolkningen, "lokala separatist- och extremistorganisationer".
Det ryska svaret på sådana övningar blir en ökad egen militär aktivitet i norr. En ökad militär uppladdning, där Sverige tar aktiv del i ena sidans uppladdning, innebär också ökade hot mot oss i Luleå och Norrbotten.
Nato-övningen reser också den ständigt aktuella frågan om kärnvapen. Kärnvapen är en väsentlig del i Nato:s strategi. Kärnvapen innebär risker även i fredstid, olyckor och tillbud har inträffat. Vi kan inte garantera att hangarfartyget utanför Luleå i sommar är kärnvapenfritt. Nato:s policy är att varken bekräfta eller dementera sådana frågor. Enda sättet att få veta är en inspektion och det lär svenska regeringen inte begära.
Det är Nato Response Force (NRF), Nato:s snabbinsatsstyrka, som ska öva i Norrbotten. NRF kan med kort varsel sättas in var som helst i världen för att tillvarata Nato:s (läs USA:s) intressen. Nato säger sig syssla med krishantering och eftersträva FN-mandat. I praktiken går Nato ofta före och FN blir en släpvagn. Nato har gjort sig kända för att "skjuta först och fråga sen". Natostyrkan i Afghanistan har exempelvis bombat bröllopsfester vid ett par tillfällen.
I stället för att gå med i Nato bör Sverige arbeta för militärpakternas upplösning. I de oftast lågteknologiska konflikterna i tredje världen är stridsflyg sällan ett verksamt medel för att skapa varaktig fred och försoning. Sverige bör i sitt internationella engagemang lägga större vikt vid avmilitarisering, fattigdomsbekämpning, jämställdhet och hållbar utveckling. Satsa på att förebygga konflikter i stället för att träna upp den amerikanska världspolisens elitstyrka.