Luften måste bli bättre i Norrbotten

Att skydda miljön måste vara en prioriterad fråga för vår generation och kommande generationer, skriver Aleksander Gabelic.

Att skydda miljön måste vara en prioriterad fråga för vår generation och kommande generationer, skriver Aleksander Gabelic.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Piteå2011-06-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en ny OECD-rapport om människors välmående inom områden som boende, hälsa och miljö hamnar Sverige på tredje plats. Mest nöjda är svenskarna med miljön. Men i Norrbottens län bedöms endast ett av regionens miljömål, det om skyddande ozonskikt, kunna nås i tid. Ytterligare åtta mål skulle kunna nås om kraftfulla åtgärder vidtas.

Att skydda miljön måste vara en prioriterad fråga för vår generation och kommande generationer. En FN-rapport myntade för drygt 20 år sedan begreppet hållbar utveckling. Sveriges riksdag har antagit sexton miljömål om bland annat bebyggd miljö, skyddande ozonskikt, begränsad klimatpåverkan och frisk luft. Ur dessa har regionala mål utarbetats varav flertalet ska vara uppnådda 2020. Ett sjuttonde övergripande mål har antagits, nämligen att lämna över ett samhälle till nästa generation där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser.

Under de senaste 20 åren har halterna av luftburna litet större partiklar minskat markant i många OECD-länder. Världshälsoorganisationen WHO menar att halten av partiklar inte bör överstiga 20 mikrogram per kubikmeter luft. I OECD-länderna är genomsnittet fortfarande högre. Sverige hade delmålet att halten av partiklar skulle vara lägre än WHO-målet 2010. Det målet kommer troligen inte att nås i alla tätorter, enligt Naturvårdsverket.

OECD:s mätningar visar att partikelhalten i Sverige i genomsnitt är lägst i hela OECD-området, 11 mikrogram per kubikmeter luft. Det bidrar till att Sverige har den högsta förväntade livslängden, 81,2 år, i OECD-området. Ändå visar svenska studier att partiklar orsakar mellan 3 000 och 4 000 förtida dödsfall per år.

Bedömningen för Norrbottens län är något mer positiv än för landet som helhet, menar länsstyrelsen i Norrbotten. Men mätningar gjorda i Norrbottens län visar att luftkvaliteten i länets tätorter tidvis kan vara lika dålig som i andra mer tätbefolkade regioner i södra Sverige. Länsstyrelsen pekar på det faktum att det i Norrbotten ofta är mycket kallt under vintern. Detta leder dels till hög energiförbrukning, där vedeldning av småhus är en viktig faktor, dels till att luftmassorna blir mer stillastående. Det gör att luftföroreningar inte blåser bort utan ansamlas i tätortsluften, speciellt i låglänt terräng. I länet finns också en energikrävande basindustri.

Mycket talar för att miljömålet frisk luft blir svårt att nå i Norrbottens län, enligt länsstyrelsen. Utsläppen av luftföroreningar måste minska och där en minskning redan är på gång måste minskningen gå snabbare i både Sverige och Europa. Länsstyrelsen medger också att uppföljningen av luftkvaliteten i Norrbottens län är bristfällig. Länsstyrelsen i Norrbotten och kommunerna i länet måste vidta de åtgärder som krävs för att länets invånare ska kunna andas frisk luft och inte riskera att bli sjuka på grund av förorenad luft.

Läs mer om