Landstingen sviker de mest utsatta!

Piteå2007-01-02 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En av de mest utsatta grupperna här i Norrbotten och Västerbotten handlar om de flyktingar och asylsökande som lever bland oss. Många av dem har godtyckligt frihetsberövats i sitt hemland, de har inte blivit dömda för något brott och inte heller fått en regelrätt rättegång. De har våldtagits, torterats och tvingats fly sitt hemland. Bara ett fåtal får den hjälp de behöver när de väl kommer till Sverige. Resten riskerar att hamna i en ond cirkel där deras hemska erfarenheter sätter stopp för både integration och språkinlärning. Något som är grunden för att kunna fungera i vårt samhälle. För att skapa förutsättningar för flyktingar och asylsökanden att återvända till livet har Svenska Röda Korset öppnat ett behandlingscenter för människor med trauman orsakade av krig, tortyr och annan omänsklig behandling. Behandlingscentret ligger i Skellefteå och tar emot patienter från Norrbotten och Västerbotten.



Behandlingscentret har under hösten tagit emot ett drygt trettiotal patienter och har i dag startat behandlingen för cirka 25 patienter. Patienttrycket är stort och många har behov av att få behandling. På centret jobbar i dag tre professionella behandlare (psykoterapeut, psykolog och sjukgymnast) och en konsultläkare/psykiatriker. Dessutom bidrar ett antal frivilliga medlemmar från Röda Korsets lokala föreningar med medmänskligt stöd som komplement till behandlingen. För tillfället finansieras centret av Röda Korset, medel från EU mål 1 stöd och bidrag från Skellefteå kommun. Luleå kommun bidrar med tolkkostnader för sina patienter. Centret bedrivs som ett treårigt projekt eftersom landstingen ännu inte finns med som del-finansiärer.



Det finns tre starka anledningar som sammantaget utgör mervärdet på och det unika för Röda Korsets behandlingscentrum.

Vi har mer än 20 års professionella kunskaper och erfarenheter i behandlingsarbetet för denna målgrupp.

Vi har frivilliga rödakorsare som kan ge ett medmänskligt stöd som ett komplement till behandlingen. Det kan handla om en frivillig som reser tillsammans med patienten och fungerar som stöd under resan till och från behandlingen. Det kan handla om att besöka ensamma flyktingar i deras bostäder mellan behandlingarna. Det kan handla om att hjälpa flyktingar efterforska förlorade familjemedlemmar. Dessa frivilliga insatser förstärker den professionella behandlingen och ger förbättrade behandlingsresultat.

Människor som flytt till Sverige har ett förtroende för Röda Korset som organisation. Förtroendet för offentliga myndigheter kan många gånger vara svagt eftersom det till och med kan vara så att det är statsmakterna som stått för tortyren i hemlandets fängelse. Internationella Röda Korset kanske är de enda som fått tillträde till fängelset och som kunnat besöka flyktingen. Relationen och förtroendet till Röda Korset som organisation upprättades redan då och finns med när man bosatt sig i något av våra län.



Många flyktingar och asylsökanden drar sig också för att söka psykiatrin för sina trauman. Ibland därför att man kanske har dåliga erfarenheter från sitt hemland. Dessutom är flyktingarna de facto inte psykiskt sjuka vilket också gör att man i många fall tvekar inför att kontakta psykiatrin. Deras reaktioner är helt adekvata utifrån de extrema situationer de varit utsatta för. Här kan Röda Korsets behandlingscenter vara ett komplement och ett alternativ till den traditionella psykiatrin.

För att lösa finansieringen och säkra verksamheten på långsikt har Röda Korset sökt samarbete med landstingen i Norrbotten och Västerbotten. I de inledande samtalen var landstingen positiva till starten av ett behandlingscenter men allteftersom tiden gick har landstingen ändrat åsikt i finansieringsfrågan. I dag finns inget organiserat samarbete mellan behandlingscentret och landstingens närliggande verksamheter. Patienter som kommer till behandlingscentret kommer på egen hand eller på rekommendation av andra aktörer som möter flyktingarna.



Vid Röda Korsets fem andra behandlingscenter i Malmö, Göteborg, Uppsala, Falun och Skövde finns i dag ett nära samarbete med berörda landsting. De finns med som finansiärer och detta har bidragit till att säkra verksamheten på långsikt. Dessa samarbeten har utvärderats och man har kommit fram till att alla parter vinner på att Röda Korset finns med och ger en specifik och kvalitativ behandling till de patienter som har drabbats av trauman i samband med krig och tortyr.



Här i Norrbotten och Västerbotten har vi från Röda Korset sett ett stort behov av professionell behandling för flyktingar och asylsökanden som landstingen tyvärr inte lyckats möta fullt ut. Landstingen har ansvaret för hälso- och sjukvården och vi ser att Röda Korset tillsammans med landstingen skulle kunna skapa en långsiktighet i behandlingen av dessa patienter.

Vad säger våra landstingspolitiker i Norrbotten och Västerbotten?

Läs mer om