Replik på Hanna Bergstedts artikel om att "Regeringen sänker utbildningsambitionerna" som stod i Piteå-Tidningen den 10 oktober.
Den gymnasieskola som Alliansen tog över efter att vi vann valet 2006 var en skola som effektivt sorterade ut alldeles för många elever. Den skolpolitik som Göran Persson, Ibrahim Baylan och andra socialdemokratiska skolministrar utformade saknade förmåga att fånga upp de elever som behövde mest stöd, som var studietrötta eller inte motiverade att plugga alls.
Eftersom utbildningen hade inriktningen att alla oavsett utgångspunkter skulle förberedas för universitet eller högskola, blev det en liten, men oerhört utsatt grupp, som antingen inte påbörjade gymnasiet alls eller som hoppade av efter kort tid. Tröskeln in på arbetsmarknaden blev för dem oerhört hög - i många fall alldeles omöjlig att kliva över.
Alliansen ser särskilt till de behov studietrötta ungdomar har. Detta är unga människor, ofta killar, som är trötta på skolan och som heller inte har något intresse av att fortsätta eventuella akademiska studier efter gymnasiet. Vi tror det är bättre att dessa genomför och avslutar en kortare gymnasieutbildning än att de inte studerar alls.
Den ettåriga utbildning som Hannah Bergstedt (S) så föraktfullt talar om kommer att ge den här gruppen av elever en unik möjlighet att få gymnasiebetyg. Grundidén är nämligen att det är bättre att en ung människa fullföljer en kortare utbildning, än att man hoppar av en lång som man inte är motiverad för. I Sverige kan det röra sig om ett par tusen elever per år som ges möjlighet till en kortare gymnasieutbildning med yrkesintroduktion. Utbildningen kommer att ge dessa en fot in på arbetsmarknaden i stället för att de bara hoppar av och slås ut.
Göran Persson och andra socialdemokratiska skol- och utbildningsministrar monterade effektivt ned den svenska kunskapsskolan. De monterade samtidigt ned stödet till de mest utsatta eleverna i den svenska gymnasieskolan. Genom initiativet med kortare yrkesförberedande kurser tar Alliansen nu ett viktigt steg för att en särskilt utsatt grupp elever ska få en bättre möjlighet att genomföra gymnasiet och komma in i jobb.