Kollektivtrafiken är bra för Luleå

Piteå2006-07-12 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Resandet med kollektivtrafik i Luleå har ökat med 20 procent på tre år. Kollektivtrafiken i Luleå får högst betyg i Sverige, enligt branschens egna kvalitetsmätningar. I övriga Sverige går trenden på många håll bakåt.

Den resvaneundersökning som gjordes förra året visar dock att bilåkandet i Luleå har ökat lika mycket som bussåkandet. Därför kan vi inte slå oss till ro. Vi måste förbättra och utveckla kollektivtrafiken vidare.



Min vision är att fler människor ska kunna resa och röra sig i Luleå, samtidigt som luften blir renare och bullerstörningar begränsas. Detta kan bara åstadkommas om kollektivtrafikens andel av resandet ökar. Detta kräver aktiva och engagerade politiker som bygger vidare på positiva erfarenheter som vi fått under de senaste åren:

Taxorna får inte bli för dyra. Vi har kunnat märka att taxorna är speciellt viktiga för ungdomar, vilka oftast har små ekonomiska marginaler. Gymnasieelever står för en stor del av vår resandeökning. Den ungdomsrabatt som genomfördes sommaren 2005 ledde till en kraftig resandeökning bland ungdomar. Om vi kan skapa ekonomiskt utrymme för sänkta taxor för fler grupper kommer resandet att öka.

Kvaliteten är minst lika viktig som taxorna. Här ligger Luleå i topp i Sverige. Vi har en hög turtäthet i de största stadsdelarna. 98 procent av LLT:s bussar går i rätt tid. Våra chaufförer får högst betyg i landet för sitt uppträdande mot resenärerna. Bussar och hållplatser ska vara rena och snygga. Resan ska vara säker och tillgänglig för alla.

Den kommunala planeringen ska underlätta för kollektivtrafik vid lokalisering och utformning av nya bostäder och arbetsplatser.

Det kommer att krävas fler ingrepp mot bilismen. I Luleå blev det en jättedebatt när busshållplatsen vid Smedjegatan skulle byggas. Vi hade en liknande debatt för 20 år sedan när Storgatan blev gågata. Många politiker är rädda att stöta sig med bilistintressen. Men de allra flesta medborgarna (även en stor majoritet av bilisterna) stödjer satsningar på kollektivtrafik även om det innebär begränsningar för bilåkandet.



Framgångarna beror på ett långsiktigt arbete. Vi har tagit hjälp av den spetskompetens som finns i Sverige när det nya linjenätet utformades. Vi har satsat på ny teknik och ett modernt informationssystem.

En stor fördel är att Luleå Lokaltrafik drivs i kommunal regi. Vi har flera fördelar jämfört med dem som lagt ut kollektivtrafiken på entreprenad:

Korta beslutsvägar. Minimal byråkrati. Förändringar kan göras snabbt. Vi är inte fastlåsta i entreprenörsavtal, behöver inte konsultera entreprenörer eller länstrafikhuvudmän vid beslut.

LLT hör till de bolag som satsar mest på personalutveckling. Vi lever inte under något kort entreprenörsavtal. Personalsatsningen sker med perspektivet att vi ska ha samma personal kvar i många år framåt.

Möjlighet att satsa långsiktigt på kvalitet och utveckling. En privat entreprenör satsar begränsat för den period som entreprenaden varar. Nästan alla upphandlingar som görs i branschen har ett extremt ekonomifokus. Kvalitetsfrågor har blivit underordnade.



Luleås kollektivtrafik är kostnadseffektiv om än inte allra billigast i branschen. Men Luleå förmodligen är den stad i Sverige där vi får ut mest kvalitet av våra satsade skattepengar.

De borgerliga partierna har inte visat någon större uppskattning av kollektivtrafiken i Luleå. Flera av dem ville inte alls ha den nya huvudhållplatsen på Smedjegatan. De borgerligas huvudfråga har under de senaste åren varit att sälja ut LLT och privatisera trafiken med motivet att spara pengar. Själv anser jag att kollektivtrafiken långsiktigt måste få ökad prioritet och ökade resurser. Den samhällsnytta vi får ut av en ökad kollektivtrafik är värd sitt pris.



Läs mer om