Hur kan Sverige bidra till långsiktig säkerhet?
Aleksander Gabelic, ordförande i svenska FN-förbundet.
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Afghanistan är ett av världens fattigaste och mest konfliktutsatta länder. Där framgår tydligt att de tre FN-pelarna säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter är nära sammanlänkade. När freden inte kan garanteras hotas människors framtidsmöjligheter och rättigheter, och vice versa, utebliven utveckling och kränkningar riskerar att bli grogrund för väpnade konflikter. Afghanistan har också det gemensamt med andra långlivade konflikter att landet historiskt har varit ett slagfält för främmande makters intressen.
Dag Hammarskjölds lansering av de fredsbevarande styrkorna var banbrytande. I dag vet vi att enbart militära insatser inte räcker - det visar långvariga konflikter i länder som Sudan, Kongo och Afghanistan. För att bygga långsiktig och hållbar fred krävs kraftfullt stöd till bland annat stats- och institutionsbyggande och en fungerande rättsstat. Om inte de militära insatserna i Afghanistan kompletteras med större ansträngningar att utveckla en mer legitim och fungerande stat riskerar de att vara förgäves och i värsta fall förvärra läget.
Att omvärlden under lång tid har hållit fast vid Hamid Karzai som ende bundsförvant är problematiskt och försvårar relationer med andra parter i konflikten. Oroande är också att västvärlden inte i tillräcklig utsträckning har fört en kritisk dialog med Karzai som under sina år vid makten har gjort sig känd för såväl korruption som valfusk. Afghanistan är i stort behov av en väl fungerande och legitim statsmakt.
Aggressiv krigsföring och ett stort antal civila offer har skadat anseendet för den internationella närvaron i landet. Nu måste verkliga förtroendebyggande insatser göras. Sådana innebär för folket i Afghanistan bland annat stöd till hälsovård, utbildning, fungerande institutioner och skapandet av rättsvårdande myndigheter som agerar på demokratisk och laglig grund. Insatser måste också göras för kvinnor och flickor som ofta är särskilt utsatta i konflikter.
FN har bred kompetens inom olika aspekter av konflikthantering. Världsorganisationens roll måste stärkas inom ramen för en bred strategi där målet är hållbar fred. I enlighet med det måste människors trygghet och rättigheter stå i centrum när den svenska regeringens proposition om Afghanistan behandlas i riksdagen under hösten. En central fråga bör vara hur förutsättningar ska skapas för att avsluta den militära insatsen utan att riskera att den afghanska befolkningen lämnas helt utan skydd.