Förklara hur minus kan bli plus
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Med den senaste lönen så var skatten på min lön sänkt 450 kr. Mot det står a-kasse-avgiften som höjs till 350 och eftersom jag är sjukskriven 25 procent på grund av en by-passoperation så uppbär jag även ersättning från sjukkassan. Den ersättningen är från och med årsskiftet sänkt med 300 kronor i månaden. Taket i sjukförsäkringen sänktes ju från årsskiftet av borgarna. Det blir minus 200 kronor i månaden efter skatt. Jag begär inte att ha samma ersättning som om jag varit helt frisk och arbetat full tid, men att samhället tar mest från dem som har minst tycker jag är ett rått samhälle. Det samhället har ritats och konstruerats av den borgerliga alliansen.
Beräkningen av ersättning från a-kassan ändras enligt följande, utskrift från a-kassan. Arbetslöshetsersättningen baseras på de 12 senaste månaderna före arbetslösheten. Tidigare har endast månader med tillgodoräkningsbart arbete ingått i beräkningen. Enligt förslaget skall alla månader inom tolvmånadersperioden ingå i beräkningen, även månader utan arbete. Slut citat.
Det innebär att a-kasseersättningen kan sjunka ner mot 40-50 procent av det du fick om du haft kvar ditt arbete. Hur slår det mot dem som arbetar i säsongsarbete eller tar kortare vikariat inom den offentliga sektorn? Det gäller att se till att jobben räcker i minst tolv månader. Att alliansen driver jobblinjen verkar ju mot denna bakgrund minst sagt patetiskt.
Vad som kommer att hända när borgarna börjar med att sänka arbetsgivaravgiften törs jag inte tänka på.Vad innehåller arbetsgivaravgiften egentligen? 10,21 procent av avgiften går till våra pensioner, 8,64 procent till våra sjukförsäkringar 2,20 procent till föräldraförsäkringen, 4,45 procent till arbetslöshetsförsäkringen, 0,68 procent till vår arbetsskadeavgift, 1,70 procent till efterlevandepension och den allmänna löneavgiften är 4,40 procent. Det blir den av riksdagen lagstadgade arbetsgivaravgiften på 32,28 procent.
Till det kommer avtalsförsäkringarna enligt avtal mellan parterna på arbetsmarknaden. För kollektivanställda inom LO ger det ytterligare cirka 6,55 procent beroende på lönens storlek. För tjänstemännen på arbetsmarknaden som har bättre avtal ger det cirka 16,9 procent. Ju mer betalt desto högre avgifter. Dessa pengar har vi avstått i centrala avtalsförhandlingar till vårt välfärdssystem. Tror knappast att borgarna tänkt återställa något.
Vem skall ersätta bortfallet av dessa pengar till trygghetssystemet? Slopas pensionerna eller drabbas sjukförsäkringarna, föräldraförsäkringen? Inget är ännu sagt från borgerligt håll, men det skulle inte förvåna mig om det blir vi själva som får ta över dessa kostnader via avgifter liknande det vi nu gör med a-kassan.
Kan vi kompensera det via avtalsrörelsen? Tror inte det. Fackföreningsrörelsen har mäktiga motståndare. Arbetsgivarna, regeringen och en i huvudsak borgerlig press där ingen verkar bry sig om vad som kommer att ske.
Vill nu att herrarna Stefan Tornberg och Krister Hammarbergh tar fram all sin skicklighet med räknestickan för att visa mig hur minus kan bli plus. Sen så får de gärna börja förklara hur det blir med arbetsgivaravgiften och hur sänkningarna ska finansieras. Men svaret på den frågan kommer nog att mörkas tills avtalsrörelsen är avklarad.