Att alla människor är lika värda och har rätt att må bra och ha en god hälsa är en grundläggande värdering för mig som socialdemokrat. Det är med detta som grund som jag engagerar mig i frågor som på olika sätt har med folkhälsa att göra.
Hur du mår påverkas av en mängd faktorer:
Hur du lever, det vill säga dina levnadsvanor i form av mat, motion, alkohol, tobak, sömn med mera.
Hur du har det, det vill säga dina levnadsförhållanden i form av utbildning, yrke, boendemiljö med mera.
Vilka förutsättningar, det vill säga livsvillkor du har i form av social och ekonomisk bakgrund och hur samhället du lever i ser ut.
Hälsa fördelas inte jämlikt över befolkningen och förutsättningarna för hälsa (se ovan) ser olika ut. Alla har inte samma möjligheter till en god hälsa. Det är det som gör att samhället har ett ansvar, att politiska beslut spelar roll. Det är det som gör att folkhälsa är politik. Utmaningen och uppgiften för samhället blir att skapa så goda förutsättningar som möjligt för människor att göra hälsosamma val i vardagen på ett sådant sätt att möjligheten till en god hälsa blir mer jämlik.
För Piteå kommun är folkhälsoarbetet prioriterat, både på strategisk och på operativ nivå. Åtgärder som påverkar människors livsvillkor och levnadsförhållanden är till exempel arbetet med att skapa möjligheter för människor att engagera sig och påverka kommunens utveckling, att förutsättningarna för ett livslångt lärande är goda med bra skola, vuxenutbildning och folkbildning, att vi kan erbjuda attraktiva boendemiljöer för alla, att vi utvecklar kollektivtrafiken och gång- och cykelvägarna, att vi tar ett arbetsmarknadspolitiskt ansvar för både individer som behöver stärka sina möjligheter på arbetsmarknaden och för att få en så bred arbetsmarknad som möjligt i Piteå.
Att arbeta med människors levnadsvanor är också ett ansvar för samhället, för kommunen. Ett arbete som många gånger kan kännas svårt och ifrågasatt då det handlar om individers val och egna ansvar. Vad har kommunen med det att göra? Återigen handlar det om att skapa förutsättningar och det gör vi i form av att vi har anläggningar och utemiljöer för rörelse och rekreation, att vi stödjer och uppmuntrar ett rikt föreningsliv, att vi verkar för hälsosamma skolfik och fler alkoholfria miljöer, att vi på olika sätt sprider kunskap och information om alkohol-, tobaks- och kostvanor, att Piteå kommun som arbetsgivare infört rökfri arbetstid för medarbetare och förtroendevalda.
För att kunna närma oss ett samhälle med en mer jämlikt fördelad folkhälsa så måste frågorna vara en del i samhällsbygget. När vi planerar nya bostadsområden, stöttar näringsetableringar, när vi arbetar med skolstruktur, framtidens äldreomsorg eller kultur- och fritidsutbud, när vi prioriterar bland investeringar och reinvesteringar i gator och vägar eller byggnader och så vidare så måste folkhälsoperspektivet vara i fokus.
Ett av Socialdemokraternas vallöften är att vidta kraftfulla åtgärder för att stärka en god folkhälsa i Piteå och jag tycker att vi har tagit steg på vägen för en bättre folkhälsa men det krävs uthållighet, beslutsamhet och ett visst mått mod att hålla frågorna högt på dagordningen. Arbetet fortsätter!