Gör lite bakgrundskontroll av fakta innan ni drar felaktiga slutsatser i ert agerande. Peter Roslund (S) och Hanna Bergstedt (S) skriver i Piteå-Tidningen den 16 augusti följande: ”I jämförelse med alla EU-länder är Sverige det land där utflyttningen från landsbygden är som störst.” Fel, fel, fel! Efter 1980 har landsbefolkningen inte minskat utan uppvisat en ökning. De senaste 35 åren har inte landsbygdens folk flyttat till städerna. I 17 av EU:s 27 länder minskar landsbygdsbefolkningen genom inflyttning till städerna. Sverige är ett av få EU-länder där landsbefolkningen ökar. Födelseöverskottet har varit marginellt. Fertiliteten har nu stigit 1,9. Befolkningsökningen beror i huvudsak på invandring och på att vi blir äldre.
Roslund och Bergstedt vill ha en mera saklig debatt. Men varför jämför ni då Piteå med Luleå och Skellefteå? Luleå är till exempel en tung industristad medan Piteå vuxit fram som en typisk byarnas kommun. Geografiskt är byarna helt olikt belägna i de olika kommunerna.
Ni säger att anledningen till att hälften av befolkningen bor på landsbygden beror på en medveten kommunal politik förd under många år. Det är inte sant. Under 60-talet och in på 70-talet förbjöd ni byggandet av nya hus på landsbygden. Förbudet var ni tvungna att riva upp på grund idén om ”Stålverk 80”. Hertsön i Luleå och villaområdena i Sjulsmark och Rosvik är synliga bostadsbyggnationer orsakat av detta gigantiska stålverksprojekt. Utan den hausse som rådde skulle både Rosvik och Sjulsmark bara vara småbyar om ni fått råda.
Det är möjligt att oppositionspartierna i kommunen saknar idéer hur vi skall tackla skolsituation och landsbygd och att de bara vill att allt skall vara som förr. Ni är inte ett dugg bättre. Ni lägger ner i stället för att utveckla. Så avsaknaden av vettiga idéer har ni gemensamt med övriga partier.
Ni har delat in kommunen i fyra fullständigt ologiska områden med fyra serviceorter i centrum, som skolorna skall anpassas till. Jag har föreslagit att man i stället indelar kommunen i utvecklingsområden som är geografiskt och historiskt närstående med varandra. Detta för att inte missgynna omgivande byar som inte klassas som serviceort. Det ni gjort för att utveckla ert servicecentrum Norrfjärden är att asfaltparkeringen blev plan framför Ica. Det blev inte ens ett torg där man kan sitta och begrunda en fallfärdig återvinningsstation och en före detta Konsumbutik. Jag har föreslagit att man skall utreda om det går att genomföra någon typ av enhetligt skolområde som omfattar alla byaskolorna. Det ville ni inte.
Jag har föreslagit att man tar ett antal miljoner från de kommunala partistöden och använder de i skola och förskola. Det vill ni inte heller. Jag har föreslagit att de byar som vill ha friskolor borde få chansen till detta. Ni säger att ni litar på era professionella i skolan. Men de djävlas ju bara och gör allt för att stoppa något de inte själva vill befatta sig med. Jag har lagt fram förslag där jag vill att man utreder möjligheten att etablera nya förskolor och skolor i alla byar som saknar sådana. Det är en investeringskostnad i början men de fungerar som magneter på barnfamiljer och entusiasmerar byns levande befolkning. Jag har lagt medborgarförslag om att när man samtalar med befolkningen så skall de vara med från början. Och de skall aldrig behöva välja mellan pest och kolera.
Ni har totalt missuppfattat er politiska uppgift varje gång ni vidtar åtgärder som missgynnar eller skadar någon eller delar av befolkningen. Ni måste se positivt på framtiden och alltid lägga fram så positiva förslag att de som drabbas av någon förändring också entusiasmeras och tycker förslaget är bra. Raka motsatsen är beteendet att lägga ner byaskolorna.
Fakta: År 1900 uppgick Sveriges befolkning till 5,1 miljoner. Cirka 3,8 miljoner på landsbygden. 1930 var vi 6,1 miljoner varav drygt hälften bodde i tätorter. 1950 7 miljoner 4,9 i tätort. 2,1 miljoner på landsbygd. 1980 8,3 miljoner, 6,8 i tätort 1,5 miljoner på landsbygd. Från 1900 till 1980 har landsbygden minskat sin befolkningsandel med 2,3 miljoner. Det var Sveriges urbaniseringsperiod. Sverige har nu 9,7 miljoner invånare. Födelseöverskottet har varit marginellt. Efter 1945 har 2,4 miljoner invandrat och 1,4 miljoner utvandrat. Det finns också cirka en halv miljon utländska medborgare. En tredjedel av folket bor i landsbygdskommuner (Jordbruksverket).