Jag hittade inledningen hos en initierad bloggare, Henrik Alexandersson. Citat: "Nu börjar det sippra ut information om Glenn Greenwalds bok om Edward Snowden och NSA. Till exempel uppges att svenska FRA skall ha ägnat sig åt "ekonomiskt spionage" mot bland andra Brasilien. Detta är föga förvånande. De frågor som tidigare ställts står kvar: Vilken är den lagliga grunden? Vem har fattat beslutet?
Likaså bekräftas uppgiften om att FRA via NSA:s Xkeyscore-databas kan komma åt uppgifter om svenskar och svenska förhållanden – till exempel från sociala nätverk som Facebook. De frågor som tidigare ställts står kvar: Vilken är den lagliga grunden? Vem har fattat beslutet? Räkna inte med att regeringen frivilligt tar debatten."
Jag tillägger att knappast något av de övriga riksdagspartierna tar debatten heller. Ändå rör den demokratiska fundamenta av högsta grad. I Sveriges radio den 13 maj refererades i klartext att USA (myndigheterna med politiskt stöd) har som mål en övervakning som omfattar alla, i hela världen, att samla uppgifter om all telefon- och internetkommunikation. Inget hymlande. Och att Sverige genom FRA är en av de främsta och lydigaste lakejerna i denna enorma övervakningsnojja. Och att USA genom FRA/NSA är mycket nära att uppnå sitt mål, att täcka de luckor som funnits för fri kommunikation.
Det är ingen tvekan om att Ryssland har en fullständig övervakning över sina medborgare, liksom China och några till diktaturstater. Låt oss inte tro annat. Att Vladimir Putin låter Edward Snowden bo i Moskva är en taktisk fint för att inbilla världen att han är för "demokrati". Att det sipprar ut information om statliga olagligheter, det ogillar han förstås, men nu kan han ju reta USA.
Vi måste inse att staten inte är god. Och med de "legala" verktyg som nu skapas, till exempel genom FRA-lagen med mera, så kan nya, auktoritära regimer bara följa lagarna och göra ont än värre. Både i Sverige och USA (och andra tidigare stabila demokratier) håller statsmakten på att ockuperas av mer eller mindre ideologilösa styren genom politiker som ser makten i sig som viktigare än att arbeta för demokratiska ideologier.
Dock har vi fortfarande chansen att rätta till detta uppenbara och nära hot mot demokratin och våra mänskliga rättigheter som integritet och fri yttrande och åsiktsfrihet och kampen emot rasism och extremism åt olika håll. Rasismen kan ha en grogrund i de ökande klassklyftorna i Sverige. Vi har i Sverige nu chansen först i valet till EU-parlamentet att strunta i småfrågorna och välja in Piratpartiet som är det enda som fullt konsekvent värnar integriteten som ett demokratiskt värde. Sedan kan vi ge både Sverigedemokraterna och gammelpartierna en nyttig näsbränna genom att rösta in Piratpartiet i Sveriges riksdag. För demokrati och emot rasism, konservatism och dogmatisk socialism.