Ekonomin klarar kommunals krav
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Lönekampen sker i en tid då det sammanlagt går väldigt bra för den kommunala sektorns ekonomi. Överskottet i kommuner och landsting beräknas uppgå till dryga 19 miljarder kronor 2006. Man kan således konstatera att de ekonomiska förutsättningarna finns för att tillmötesgå de krav medlemmarna i kommunal ställt. Avtalskraven ligger inom ramen för en ekonomi i balans för den offentliga sektorn och samhället i övrigt.
Sveriges kommuner och landsting behöver vara en
attraktiv arbetsgivare för att kunna klara av framtida
rekryteringsbehov. I dagsläget finns även en väldigt hög personalomsättning. Detta beror på att löner och övriga anställningsvillkor inte är tillräckligt bra. Därför är kravet på en
löneökning bestående av minst 825 kronor per månad och heltidsanställd ett viktigt krav för att kunna säkerställa den framtida välfärden.
För att intensifiera arbetet med att utjämna löneskillnaden mellan män och kvinnor kräver vi en särskild jämställdhetspott på 205 kronor. Dessa avtalskrav är något som samtliga förbund i LO står bakom och därigenom kommer att få stor kraft.
Regeringen avvisar en lagstiftning om rätten till heltid. Detta kan vi alla beklaga men kommunal kommer inte att ge upp kampen för att alla ska kunna försörja sig självständigt och då är kravet på heltidstjänster en självklarhet.
Att lägsta löner finns reglerat i kollektivavtal är viktigt, inte minst med regeringens kraftiga försämringar i a-kasseersättningen. Vi kräver därför att alla arbetstagare som fyllt 18 år skall ha en månadslön på lägst 16 200 kronor.
Ett annat avtalskrav som kan nämnas är att de som tvingas arbeta delade turer skall kompenseras i förkortad arbetstid för de timmar som infaller mellan arbetspassen. Delade turer är något som främst drabbar kvinnodominerade yrken.
Med tanke på kommunerna och landstingens goda ekonomiska läge och våra noga övervägda avtalskrav för ökad jämställdhet och framtidens offentliga sektor är det min förhoppning och tro att vi kan få en avtalsrörelse som kan avslutas relativt snabbt och i samförstånd med vår arbetsgivare Sveriges kommuner och landsting. Skulle så inte vara fallet kan jag konstatera att enigheten bland oss medlemmar är stor. Dessa krav är förutsättningar för att skapa attraktiva framtidsjobb och ge de redan anställda bättre betalt för de välfärdstjänster som utförs. Vi kommer att ta fajten för våra rättmätiga krav!