Det handlar om människor

Piteå2015-09-30 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är det så att alla ni som sitter i kommunfullmäktige och delegerat frågan till barn- och utbildningsnämnden, bun, och alla tretton ledamöter i denna nämnd: Ruth Rahkola (S), Stefan Askenryd (S), Anna Bogren Dahlberg (S), Marianne Hedkvist (S), Ferid Letic (S), Peter Forss (S), Catrin Gisslin (MP), Maria Holmqvist Ek (V), Lage Hortlund (M), Ewa Åström (NS), Petra Fojtikova (SP), Sofia Stenman/Lidman (FP) och Eva-Britt Danielsson (C) plus ni åtta ersättare: Louise Mörk (S), Massoud Sari-Aslani (S), Linda Bergström (S), Florian Seibicke (MP), Berit Larsson (V), Louise Lundberg (SP), Charlotta Burman (KD) och Anna-Lena Samuelsson (C) är bekväma med, stolta över och vill bli ihågkomna för det beslut ni har varit delaktiga i: att lägga ner den väl fungerande skolan i Holmträsk, med stadigt och till och med ökande elevunderlag samt legitimerade lärare?

”Är man nog många om en dumhet, så blir den legitim” finns ett ordspråk som delvis passar in här. Jag vet att många av er, typ alla oppositionspartiers ledamöter Läs: alla utom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet försökt så gott ni kunnat, men detta har förstås inte lett till konkreta beslut för att behålla skolan i Holmträsk, eftersom Vänstern och Miljöpartiet frångått sina vallöften och lierat sig med Socialdemokraterna, i stället för med er.

Är det någon av er alla som ägnat en tanke på vad det innebär för de enskilda människorna som vackert får finna sig i det beslut du nu har varit med att fatta? Förutom att vi känner oss överkörda och mindre värda innebär detta beslut en stor negativ förändring för oss. Det är inte bara för de drabbade barnen att gå tvärs över gatan, eller cykla några kvarter bort, för att komma till den nya skolan. Nej här handlar det om bil-, taxi- och bussresor på upp till drygt fyra mil per dag.

Är detta faktum något du står bakom och tycker är bra? Dessutom får de tillbringa de längre skoldagarna i större klasser och troligtvis sämre lokaler än de har i dagsläget. Flertalet föräldrar kommer att få markant ökat antal mil per år på sina bilar, när de måste köra sammanlagt upp till drygt nio mil per dag i alla årstider och väder för att fara från hemmet i till exempel Backträsk mycket tidigt på morgonen, skjutsa till fritids i Norrfjärden, tillbaka till arbetet i Älvsbyn, hämta på fritids i Norrfjärden och så tillbaka hem till Backträsk igen.

Har detta kommit till din kännedom, nämndsledamot? Lägg därtill en eller flera fritidsaktiviteter och sociala relationer kanske i Piteå eller Norrfjärden, för de som orkar detta, så kanske ni kan förstå paniken, som härjar inom oss, som valt att bo på landsbygden med ert beslut i ryggen. Märk att vi på landsbygden betalar snöskottning själva, vi kräver ingen vidare belysning på våra kvällspromenader, inte heller gång- eller cykelvägar eller stora hallar för idrottslig verksamhet.

Vi har fått acceptera att leva utan affär eller mack och alldeles för få turer med lokaltrafiken i vår närhet och den av kommunen nämnda serviceorten Norrfjärden finns inte mycket kvar av, när sjuk- och tandvård flyttas till Öjebyn. Vi kan stå ut med mycket men inte allt.

Det enda vi kräver är att få behålla vår väl fungerande skola. Då kanske livspusslet har en chans att gå ihop. Är det för mycket begärt? Hur har Piteå kommun tänkt hjälpa alla dessa drabbade familjer? En konsekvensanalys borde ha varit på sin plats för länge sen. Har du som nämndmedlem varit med och tagit fram en sådan? Ska man bara få ”skylla sig själv” att man valt att bo på landsbygden, eller har Piteå kommun ett ansvar för alla sina skattebetalande medborgare?

Vad tror ni förresten att ni gett för signaler med ”Medborgardialoger” och diskussions villiga politiker (Läs: Maria Holmqvist Ek (V) och Catrin Gisslin (MP) som kommit ut till byn och lyssnat och lovat ”ta till sig” viktig information och föra vidare till ”moderpartiet Socialdemokraterna” – Utan att något hänt till vår fördel!? Vi har hittills villigt ställt upp på åsiktsuppmaningar från er och kommit med åtskilliga bra, genomtänkta och genomförbara förslag, men vad har det tjänat till? Inte ett dugg. Politikerföraktet har tyvärr bara underblåsts ytterligare. Kanske var det en signal till er att endast tre stycken personer infann sig på senaste medborgardialog mötet i Norrfjärden. Det visar ju tydligt att vi förstår att dessa så kallade dialoger bara är ett ”spel för gallerierna”. Det är ju ändå ingen politiker som visar att de bryr sig. Märkligt att Piteå kommun kan få pris och utmärkelser och även åka och föreläsa i andra länder om fördelarna med dessa.

Jag undrar ändå om ni politiker verkligen vet och förstår, vad ni har ställt till med för många familjer i och med ert beslut? Ska pengar och ”klapp på axeln” av högre chef/partikamrat få styra till vilket pris som helst? Gör du som förtroendevald politiker vad som helst för att få vara med och styra i en kommun? Känner du dig tillfredsställd med vad du hittills åstadkommit i din politiska karriär? Är du trygg i förvissningen att du medverkat till de bästa förutsättningar för många människor både i stad och på landsbygd i Piteå kommun?

Är det någon som vågar opponera sig och komma med mänskliga idéer, grundade på verkligheten vi lever i? Någon som faktiskt vill bevara och utveckla landsbygden, utifrån genomförbara kloka idéer, värda att våga prövas. Varför måste vi själva köra huvudet i väggen och göra samma misstag som andra gjort tidigare, innan vi upptäcker att vi offrat åtskilliga människoliv som försökspersoner till något som i slutändan kostar samhället multum, både ekonomiskt men även emotionellt. Det är faktiskt levande människor allt handlar om!

Läs mer om