"Börja tidigare och sätt en stopptid"

Piteå2016-09-07 14:49
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För de mindre partierna är det inte längden på fullmäktigemötena som är problemet. Orsaken är att de börjar för sent – alltid klockan 13.00. De partier som har ledamöter med barn får inte livspusslet att gå ihop när mötena närmar sig 18.00 med uppehåll för middag och sedan kvällsmangling.

Såväl i Piteå som på andra håll i landet har unga människor lämnat uppdraget av just denna anledning. Fullmäktige befolkas därför alltmer av pensionärer och människor som har lätt att få ledigt från jobbet. Undantag finns naturligtvis. För ensamstående tre-barns-pappan Simon Granberg (MP) passar det enligt honom själv perfekt. Däremot vill han ha en stopptid på mötena. ”Någon får gärna skriva den motionen” säger han. Men bäste Simon – Prova och skriv själv!

LÄS OCKSÅ: Artikeln "För långa möten ledde till långdragen debatt"

Mats Johansson (S) menar att längden på mötena orsakas av att två nya partier kommit in i fullmäktige och att de ”tycker om att prata”.

Detta påstående är dock helt felaktigt eftersom vi, Skol och Landsbygdspartiet, är det parti som pratar minst av alla i fullmäktige.

Mats Johansson förklarar dock att han menar att skriva och prata är samma sak. En uppfattning vi inte delar.

Ett skrivet dokument med fakta, analys och åsikt, typ en motion, ger möjlighet för alla att fundera över och tänka på under en längre tid när det passar var och en bäst. Eftersom besluten nästan alltid i praktiken redan är fattade när de behandlas i fullmäktige är mötena mest ett uppvisade i ett talandets skådespeleri inför de åhörare som finns. Kanske inget större fel i det.

Peter Roslund har fel när han säger att många ofta inte håller sig till 3-minuters-regeln. Han har däremot rätt när han säger att många inte håller sig till ämnet. Men våra mänskliga hjärnor fungerar olika och gör olika kopplingar och det måste vi acceptera. Det är bara att lyssna och notera att vi tänker annorlunda.

Att ändra starttiden för mötena kräver en annan politisk majoritet. Vill man förkorta längden av mötena så kan man, tillexempel gruppledarna, begära att få in förslag på åtgärder.

Läs mer om