Tusentals romer tigger för sin överlevnad i Sverige. Att rasera tältläger eller förbjuda tiggeri löser inte problemen. I stället måste vi motverka myter om folkgruppen och bekämpa orsaken till att människor tvingas lämnas sina hem: fattigdom.
Det är kväll och hela familjen hjälps åt för att skörda liter efter liter av jordgubbarna som växer på deras lilla åker på baksidan av huset. Nästa dag kommer skörden säljas på marknaden och en ny inkomstbringande månad kan summeras. Välkommen hem till den romska familjen Hasani i staden Ferizaj i Kosovo. Genom långsiktigt stöd har deras jordplätt förvandlats till ett vinstdrivande småföretag som säkrar hela familjens försörjning. Barnen utsätts inte längre för glåpord i skolan. Familjen har tryggat sin plats i samhället. De behöver inte lämna sina hem för att söka lyckan i ett annat land.
Positiva exempel som familjen Hasani är dessvärre osynliga i diskussionen om EU-migranter och romernas situation. I stället domineras bilden av raserade tältläger, tiggare på trottoarer och barn på soptippar. Vi ser symtomen, diskuterar förbud mot tiggeri. Men sällan orsaken. Nu är det dags att flytta blicken till hur vi bäst kan förändra romernas livssituation i grunden. Och på samma gång motverka de myter som råder om den utsatta folkgruppen.
We Effect har arbetat med hjälp till självhjälp i snart 60 år. Metoden där människor får verktygen att själva öka sina inkomster och ta sig ur fattigdom är beprövad och har visat sig framgångsrik även på Balkan, där vi sedan flera år driver projekt som riktar sig till romer.
Vi har identifierat tre avgörande faktorer för framgång:
1. Att arbeta långsiktigt. Välgörenhetsprojekt med snabba ytliga resultat gör kanske gott för stunden, men förändrar inte strukturerna.
2. Att arbeta tillsammans med romska organisationer. Förhållandet mellan romer och samhället är präglat av ömsesidig misstro. Genom att de själva tar del i utförandet av och tar ansvaret för insatserna, ökar också ansvaret för resultaten.
3. Att fokusera på insatser som leder till att människor själva kan öka sina inkomster. Genom att hjälpa till med kunskaper kring odlingsteknik och försäljning kan en jordplätt bli vägen ur fattigdom.
Regeringen diskuterar nu att halvera det svenska biståndet, vilket bland annat skulle drabba stödet till jordbrukande romer i Europa hårt. I stället behöver fler romer få ökat stöd att själva ta sig ur fattigdomen. Med rätt insatser kan många fler följa familjen Hasanis exempel. Fördomarna kan ersättas med positiva berättelser och färre tvingas lämna sina hem på grund av fattigdom.