Piteå kommun har beslutat avgiftsbelägga familjerådgivningen. Tjänsten som tidigare varit gratis kostar numera 200 kronor per besök. Beslutet är tänkt att leda till besparingar på cirka 200 000 kronor om året. Självklart ska ansvarsfulla kommunpolitiker även jaga småutgifter, men jakten får inte urarta till att sila mygg och svälja kameler.
Vi kräver att Piteå kommun återinför avgiftsfri familjerådgivning och att regeringen tar initiativ för att förtydliga socialtjänstlagen så att kommunernas tolkningsutrymme att ta ut dumsnåla avgifter för folkhälsoförebyggande samhällstjänster reduceras till noll.
Alla kommuner har enligt socialtjänstlagen ansvar att erbjuda familjerådgivning. Man kan söka familjerådgivning när man vill förändra eller utveckla förhållandet man lever inom.
Den finns till att hjälpa par och enskilda att lösa konflikter och komma fram till beslut som känns rätta och riktiga.
Lagstiftarens uttalade mening är att kommunerna ska erbjuda "god tillgänglighet" till familjerådgivning. Vad gäller avgiften säger lagstiftaren att den inte får vara så hög "att den avhåller enskilda från att vända sig till familjerådgivningen". Hur kommunerna valt att tolka dessa intentioner varierar stort över landet. Bara i Norrbottens län råder betydande skillnader. I vissa kommuner, däribland Luleå, är familjerådgivningen gratis. Andra tar betalt per besök - Jokkmokk 60 kronor, Pajala 60 kronor, Gällivare 80 kronor, Kiruna 200 kronor (drivs i privat regi) och numera alltså även Piteå 200 kronor.
Ett par hundralappar per besök kan tyckas vara lite pengar men de som söker sig till familjerådgivningen behöver oftast flera återbesök vilket innebär att kostnaden blir betydligt större.
När Piteå kommun nu höjer tröskeln för att komma i kontakt med familjerådgivningen finns en uppenbar risk att många, i synnerhet de med svag ekonomi, låter bli att söka hjälp.
Forskning visar att långvariga familjeproblem innebär ökad risk för fysisk och psykisk ohälsa, de riskerar att hämma barnens emotionella och intellektuella utveckling. Familjerådgivning är, uttryckt i samhällsekonomiska termer, en kostnadssmart investering i förebyggande folkhälsa, på såväl kort som lång sikt.
Under 2010 berördes 410 barn av familjerådgivningens samtal i Piteå. Den grupp som i störst utsträckning efterfrågar familjerådgivningens tjänster är småbarnsföräldrar. Den genomsnittlige besökaren är ett par i åldern 30-39 år med två hemmavarande barn. Det är också den grupp som ökar mest. Det gäller såväl i Piteå som i landet i övrigt.
Att avgiftsbelägga besöken rimmar illa med målsättningar om god hälsa på lika villkor för alla. Att dessutom göra det i en tid då vårdnadstvisterna i länet ökar rekordartat (antalet familjemål i Luleå tingsrätt har fördubblats bara under de senaste fem åren) känns både motsägelsefullt och omdömeslöst.