(SVAR-VINJETT) Som den extremt lilla kommun Arvidsjaur är med sina cirka 6 500 innevånare, måste man ta tillvara de möjligheter till expansion och nya jobb som kan tillskapas. Kommunen och dess företag måste verka i en miljö där nya möjligheter skapas och där ekonomiska investeringar sker. Speciellt viktigt är det i de landsbygdsområden som finns i kommunen. Därför är jag positiv till att man verkligen noggrant prövar möjligheterna utav att bygga några vindkraftverk i södra kommundelen.
Under de år en sådan här 600 miljonersinvestering byggs, skapar den jobb i Glommersträsk närområde. En stor del av de anställda kommer att vara experter utifrån, men det kommer även att erbjudas möjlighet för lokala företag att lägga offerter på olika typer av jobb. Om det är elsidan, marksidan, allmän infrastruktur eller vägsidan, - det beror helt på våra lokala företags erbjudanden och engagemang.
Visst finns det liknelser mellan vattenfallsutbyggnaden och vindkraftsutbyggnaden. De första åren är det hundratals jobb som tillskapas under uppbyggnadsprocessen. Men även dessa hundratalet personer skall köpa mat någonstans (Finnbergs Ica-affär?) de skall äta lunch/middag någonstans (Gula villan?) och de skall ha någonstans att bo (Glommersträsk eller i centralorten?). Allt detta ökar den ekonomiska omsättningen för de lokala företagen i området. Sedan när parken är byggd, då kommer mindre andel jobb att bli kvar. Den av Energimyndigheten och Arbetsförmedlingen publicerade rapporten ” Havsnässtudien ” visar på att det blir cirka 4,4 lokalt anställda när parken är färdig, det är fråga om service, underhåll infrastruktur och driftställande av verkens funktion. Det kan tyckas inte så många jobb, men jag tycker nya arbetstillfällen på landsbygden är av yttersta vikt. 4,4 nya jobb mer än inga.
Dessutom har kommunen tecknat ett avtal KF §134 Dnr 00165/2013 som under vindkraftsparkens beräknade driftstid på cirka 25 år kan ger en procent av elproduktionsvinsten till byar i närområdet och till kommunalt näringslivsarbete. Detta för befrämja lokal utveckling i och omkring Glommersträsk, såväl som hela Arvidsjaur. Ett avtal med lokal beslutsmakt hos berörda bybor hur, de själva vill att denna andel på 60 procent av de miljonerna skall investeras lokalt. Sedan de andra 40 procenten ska användas för utveckling och tillväxt för hela kommunen och dess näringsliv.
Jag är orolig för utvecklingen runt Glommersträsk, visst det finns jätteduktiga företagare och många människor med en otrolig drivkraft. Och visst hoppas jag att den så kallade Evafyndigheten skulle realiseras till riktig gruva så fort som möjligt. Men fram till dess kan en vindkraftspark vara en överbryggande lösning under tiden. Jag har också en oro för att kommunernas möjlighet att själv bestämma i energifrågor kommer att försvinna. Eu:s klimat och energimål i kombination med riksdagsbeslut genomdrivs i EU landet Sverige. Tyskland skall stänga ned sin kärnkraft och man vill nog i hela Centraleuropa minska sitt stora beroende av rysk gas/olja.
I detta läge får motståndare mot vindkraft i Järvträskområdet driva sin talan mot Bryssel. Chansen för er, att förändra EU:s klimat och energipolitik är rakt ut sagt obefintliga. Även Norrbotten som län behöver mer elenergi. I den gamla studien som gjort av forskare vid LTU kopplat till institutet IIAA i Wien, Österrike visade redan 2007 på ökat elenergibehov i Norrbotten vid oförändrat tillväxtscenario. Detta var flera år innan tillväxten av gruvnäringen och etablering av datacenter typ facebook. (Bara den enskilda anläggningen förbrukar mer el än hela SSAB i Luleå).
Allt detta sammanvägt tillsammans med den viktigaste frågan av alla. Nämligen vårt gemensamma ansvar i att försöka förhindra en mänsklig katastrof i form av globala klimatförändringar. Detta ger mig ett ställningstagande. Vi bör ta vårt lokala ansvar för utveckling och bidra med ett litet strå i stacken för framtida generationers livsförutsättningar. Detta så väl ur ett perspektiv som är globalt, nationellt, kommunalt och även på byanivå. Jag vill inte dö på sofflocket, vetandes att jag inte försökte ta ansvar för kommande generationers framtid.