Pite energis vd har i en debattartikel (”Nordisk slutkundsmarknad – bra för kunden, eller?”) fört fram en del tankar vad som eventuellt kan vara bra för kunden. Att Pite energi levererar 100 procent förnybar el är väldigt bra. Att man tagit bort ”tillsvidarepriset” är också utmärkt. Som kunder är vi överens med Piteenergi: Vi vill ha säker leverans till ett prisvärt alternativ. Så långt är allt bra.
Energiministrarna i Norden har beslutat om att införa en gemensam elmarknad för att skärpa konkurrensen och få längre slutpriser på el.
Det oroar Pite energi. Som kund är det hela ointressant.
Energiministrarna har som vanligt inte insett det verkliga problemet.
För att få ner elkostnaden har vi kunder bytt ut glödlamporna mot lågenergilampor. Dessa har vi sedan bytt ut mot led-lampor. Vi har installerat timers. Stänger av alla stand-bye-apparater som datorer och tv. Vi har bytt ut alla kylskåp, frysar, tvättmaskiner mot nya energieffektiva och sänkt temperaturen så vi nästan fryser. Vi byter elbolag då och då för att försöka spara en ett-öring på kilowatten.
Den totala el-notan har ändå inte blivit lägre! I samma takt vi minskar vår förbrukning har abonnemangsavgiften höjts. Nätbolagen påstår att de måste få in lika mycket pengar för sin drift även om vi närmar oss 0 i el-konsumtion. Situationen har därför blivit att det råder både en felaktig prissättning på abonnemangskostnaden och att den är på intet sätt är utsatt för varken prispress eller konkurrens.
Det är fel att abonnemangskostnaden sätts efter säkringsstorlek. Den bör istället sättas efter förbrukningsmängd. Eftersom Piteenergi är ett kommunalt bolag har jag lämnat in ett medborgarförslag där jag begär att man utreder det hela.
Fakta: 1985 var elkonsumtionen per capita i Sverige 14 950 kWh. 2011 hade den sjunkit till 14 030 kWh. Däremellan har vi haft både högkonjunktur och finanskris men hela tiden en svag sänkning av elförbrukningen. Bostäder och service står för ungefär 50 procent av förbrukning. Industri och distributionsförluster står för huvuddelen av resterande.