Fakta om bensinmackarnas död
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Frågor och svar.
Är nedläggning av bensinmackar i glesbygd en följd av centerpartiets miljöpolitik?
Nej, de mindre bensinmackarna undantas från regeln att tillhandahålla miljövänligt bränsle. Bensinbolagen skyller på detta, men det stämmer INTE!
Vilka bensinmackar undantas
från "miljökravet"?
I Sverige finns cirka 2400 bensinmackar (år 2006). Den så kallade "pumplagen" som antogs av Riksdagen 2006 (prop 2005/06:16) ställer krav på att bensinmackar med försäljning på över 1 000 kubikmeter drivmedel ska tillhandahålla förnyelsebara drivmedel. Det innebär att 1 600 av 2 400 bensinmackar undantas från kravet att tillhandahålla miljövänligt bränsle. Övriga har dessutom möjlighet att söka dispens för att av ekonomiska skäl slippa kravet.
Hur många mackar hotas
av nedläggning?
Troligen kommer 1 000 bensinmackar att försvinna de närmaste åren. Det tror Lennart Olsson som är vice vd på svensk Bensinhandel. Men det finns alltså inget som talar för att de minsta stationerna som undantas från kravet skulle försvinna på grund av det.
Statoils agerande drabbar landsbygden. Statoil äger 505 bensinmackar i Sverige. 170 av dessa hotas av nedläggning. Statoil som nyligen har köpt upp Uno-x och Norsk Hydro vill nu också köpa upp Jet Sverige. Om köpet godkänns av EU:s konkurrensmyndighet, skulle Statoil få 45 procent av den svenska bensinmarknaden. Sammangåendet skulle troligtvis medföra ett krav på att Statoil ska sänka sin marknadsandel till 35 procent på grund av överetablering. Därmed skulle ytterligare landsbygdsmackar hotas av nedläggning!
Centerpartiet anser att Statoils agerande är klandervärt. Att skaffa sig en dominant ställning på marknaden och sälja av "olönsamma" företag med hänvisning till regeringens miljökrav är ohederligt! Centerpartiet vill att norskägda Statoil tar ansvar för glesbygden i Sverige.
Ska man inte kunna tanka
miljövänligt på landsbygden?
Centerpartiet arbetar för att förnybara drivmedel ska vara tillgängligt över hela landet. Att vara miljövänlig är en nationell fråga och inte enbart en stadsfråga. Därför är det viktigt att vi tar till vara landsbygdens potential att framställa förnyelsebar energi för hela landet.
Det är definitivt inte rimligt att ha 16 mil till närmaste bensinstation! För oss är det en självklarhet att det skall finnas tillgång till god service i hela Sverige.
Vad gör regeringen?
Regeringen har antagit ett landsbygdsprogram på 35 miljarder kronor mellan 2007 och 2013. Det utgör den största satsningen på landsbygden någonsin. Hittills har många ansökningar kommit in till länsstyrelserna om stöd till investeringar i företag och för att starta nya företag. Enligt Anette Kjellberg på jordbruksverkets landsbygdsavdelning finns fortfarande mycket pengar att söka till olika serviceprojekt på landsbygden.