Märkligt att S driver gruvindustrins intressen

Myndighetskrångel hindrar gruvnäringens framtid eller är det kompetensen hos politiker som hindrar Norrbottens framtid?

Med kunskap om dagens arbetsmarknad borde S inse att tillgänglig arbetskraft är begränsad samt att den rör sig i ett flöde där det är lönen som avgör var man arbetar.

Med kunskap om dagens arbetsmarknad borde S inse att tillgänglig arbetskraft är begränsad samt att den rör sig i ett flöde där det är lönen som avgör var man arbetar.

Foto: JAN E CARLSSON

DEBATT / REPLIK2018-01-10 13:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som Norrbottning vänder jag mig starkt mot den debattartikel som dessa socialdemokratiska politiker försöker ge genomslag i media.

Den är nonchalant och okunnig mot de myndigheter, lagar och direktiv som S genom sin roll i riksdagen och tidigare i regeringsställning givit de förutsättningar som råder kring gruvbrytning i Sverige.

.

Med anledning av: Debattartikeln "Myndighetskrångel hindrar gruvnäringens framtid"

.

Vi är med i EU. Vill S i Norrbotten lämna EU? Vi följer de miljödirektiv som beslutats i EU. Vi har Natura 2000 att ta ställning till. Vill S i Norrbotten skydda naturområden med hjälp av Natura 2000? Länsstyrelse och Bergsstaten har vår lagstiftning som grund.

S i Norrbotten kritiserar de tjänstemän som följer våra lagar som även S stiftat.

Att S tror att de kommer att bli en inflyttning till Älvsbyn, Arvidsjaur, Jokkmokk och Pajala beroende på fler gruvor är naivt utan motstycke.

Med kunskap om dagens arbetsmarknad borde S inse att tillgänglig arbetskraft är begränsad samt att den rör sig i ett flöde där det är lönen som avgör var man arbetar. De som nu veckopendlar till gruvor eller byggprojekt kommer att dagspendla. Man säljer inte sitt hus i Luleå och flyttar till Vistträsk.

- - - - - - - - - - - - - - -

Man kan inte se tillbaka på glans-dagarna på 80-talet.

- - - - - - - - - - - - - - - -

En gruva ändrar inte på de demografiska förutsättningarna i Norrbotten. Att det är färre kommunmedborgare nu i småkommunerna är ett resultat av att de tidigare generationerna hade fler barn. Det är helt enkelt färre presumtiva kommunmedborgare i varje kommun. Man kan inte se tillbaka på glansdagarna på 80-talet.

Det är cirka 5 000 färre Norrbottningar i dagsläget jämfört med 1970. Småkommuner minskar och Luleå växer. Är detta 100 procent gynnsamt för övriga delar av Norrbotten?

Utmaningen för dagens arbetsmarknad är att hitta arbetskraft. Arbetslösheten är ”all time low”. Det är inte för jobben och för tillväxt som vi behöver starta gruvor

För att få Norrbotten att växa är det de nyanlända som vi ska ta hand om. De är det enda nya tillskottet i vårt län. De behövs i vård skola och omsorg, de behövs i privata näringar. De blir nya skattebetalare och bidrar till tillväxt.

För tillväxt är inte enbart exportindustri det borde S förstå som säger sig vara ett parti som värnar om människan. Att människor tar hand om varandra har ett stort medmänskligt och även ekonomiskt värde. Det är märkligt att Socialdemokratiska kommunalråd driver gruvindustrins intressen med nya gruvor som inte löser några demografiska, regionala eller kommunala utmaningar. OM de har slut politiska visioner och vill vara lobbyister kan de ställa sina stolar till förfogande och göra nytta på annat håll.

Vad tycker du? Håller du med? Skriv en Replik här!

DEBATT

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka.
Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.