Med anledning av: Stig-Björn Ljunggrens krönika i PT 22/8 "Att vara ung man i mediesamhället"
Man kan tillexempel se ”Putin enligt Oliver Stone” på SVT Play på nätet. Propaganda enligt vissa och borde inte fått visas i svensk tv. Snarare en äkta verklighet sedd med Putins ögon. Och som verifierar påståendet att svenska medier inte speglar omvärlden korrekt. Stig-Björn menar att medierna kvider över hur de skall skildra världen.
Så frågan kommer: Vad skall vi ha medier till som håller undan information som de har kännedom om. Varför köpa tidningar som vi vet inte ger en allsidig information! Och SVT och SR framstår som rejält vinklande i sin nyhetsrapportering ju mer man söker på nätet.
Frågan är varför medborgare överhuvudtaget måste söka på nätet för att få fram adekvat information. Det borde vara de utbildade journalisternas uppgift att ge oss sådan. Digitala barfotaredaktioner och medborgare som egna journalister i all ära. Men det öppnar också för mängder av vilseledande information av både medvetet och oavsiktligt slag.
.
Vilket i sin tur resulterar i att medborgaren agerar på verkligheten genom att utgå från någon slags tro-sats istället för att analysera och dra nya slutsatser. Inte lätt för medborgaren att välja mellan mediernas tillrättalagda verklighetsskildringar och nätets kakafoni av information. Slutsatsen blir att medborgarna i bästa fall blir skeptiska till allt informationsflöde. I värsta fall att de misstror det mesta som kommer från politiker och etablerade medier.
.
Demokratin bygger på att vi har tillgång till en transparent och öppen information. Om man som Stig-Björn tror att medborgare kan hitta saklig information på nätet så måste man också ha förtroende för att de kan dra vettiga slutsatser från en icke tillrättalagd mediebeskrivning.
Att visa händelser med live-sändningar på webb-tv och vara beredd att gå i fängelse för det som skrivs i det egna mediet räcker tyvärr inte för att försvara demokratin.