Regionen måste släppa vården

Oacceptabla skillnader i vården måste elimineras. Låt riksdag och regering ta över ansvaret för specialistvården och kommunerna ta över ansvaret för primärvården.

VÅRD. "En allt för stor del av sjukvårdens resurser går till den dåligt organiserade specialistvården vilket gör att primärvården som är basen i hälso- och sjukvården kommer i kläm", skriver Gunilla Wallsten (M) som tycker att huvudansvaret för specialistvården borde ligga hos regeringen.

VÅRD. "En allt för stor del av sjukvårdens resurser går till den dåligt organiserade specialistvården vilket gör att primärvården som är basen i hälso- och sjukvården kommer i kläm", skriver Gunilla Wallsten (M) som tycker att huvudansvaret för specialistvården borde ligga hos regeringen.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

DEBATT2017-06-16 17:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Landstingen och regionerna kan inte längre leva upp till jämlik vård i hela landet. I landet råder ojämlik tillgång till läkemedel och andra behandlingar, ojämlika förutsättningar för klinisk forskning och lapptäcken av it- och journalsystem vilket gör att det föreligger ett stort strukturellt problem i svensk sjukvård.

.

Cancerfondens företrädare gick i början av mars i år ut med ett upprop där de hävdar att det är personalen och patienterna som betalar priset för att hålla liv i ett politiskt styrsystem vars bästföre-datum sedan länge är passerat.

.

Staten måste överta landstingens och regionernas roll som huvudman, beställare och finansiär av sjukvården. I första hand för den högspecialiserade vården.

.

Både Norge och Danmark har under 2000 talet tvingats till förändring av vårdens huvudmannaskap.

I Norge förstatligades sjukvården på grund av befolkningens kraftfulla kritik mot hur sjukhusen fungerade. Detta gjordes med full politisk enighet.

I Danmark slogs motsvarigheterna till de svenska landstingen ihop till ett fåtal regioner. Staten blev beställare och finansiär.

.

Enligt uppgift har staten i alla länder i Europa, förutom i tre, det styrande ansvaret för sjukvården.

Staten har redan idag viss styrning på vården exempelvis genom kömiljarden och andra riktade pengar som landstingen får om vissa prestationer utförts och genom riktlinjer och register som är nationella samt kontroll över införandet av nya läkemedel exempelvis mot cancer. Det räcker inte.

.

En allt för stor del av sjukvårdens resurser går till den dåligt organiserade specialistvården vilket gör att primärvården som är basen i hälso- och sjukvården kommer i kläm.

Primärvården, den öppna psykiatrin och den primärkommunala socialtjänsten har alla viktiga uppgifter för att ge stöd, vård och omsorg till människor när de så behöver och deras uppgifter går delvis in i varandra.

Ofta behövs insatser från flera personer från flera olika organisationer, detta gäller inte minst vid hjälp, behandling, vård och omsorg av multisjuka, människor med funktionsnedsättning, missbrukare och personer med psykisk ohälsa.

.

Vi ser också framför oss en alltmer åldrad befolkning vilket gör att behovet av sjukvård och omsorg ökar för befolkningen i kommunerna.

EN huvudman skulle göra att man får en helhetssyn på människan och därmed minskar risken för att människor hamnar mellan stolarna.

.

Försök med primärvård i kommunal regi har bedrivits på några orter i Sverige med gott resultat.

Jag arbetar för att mitt parti, Moderaterna, åter ska verka för ett förändrat huvudmannaskap av sjukvården och hittills har jag lyckats få Moderaternas länsförbundsstämma här i Norrbotten att ställa sig bakom ett förstatligande av sjukhussjukvården och en kommunalisering av primärvården och nu återstår att övertyga partiledningen och partistämman att också gå samma väg.