Det Svenska pensionssystemet har nu funnits i 15 år.
Det är hög tid att systemet utvärdera och reformeras. En del mål är inte uppfyllda, pensionerna släpar efter lönerna, fortsätter utvecklingen kommer framtidens pensioner inte att motsvara hälften av slutlönen.
Det är inte bara klyftan mellan lön och pensions som ökar. Ojämlikheten mellan pensionsgrupperna ökar också. En allt större andel av pensionärerna faller under det som betecknas som fattigdomsgräns, det vill säga under 60 procent av EU:s medianlön ungefär 11 100 kr per månad före skatt (2014). Den som lever under denna gräns har mat för dagen och tak över huvudet men kan inte unna sig något extra. Det är flest kvinnor som lever under denna gräns. Dessa kvinnor har förvärvsarbetat hela eller stora delar av sitt vuxna liv i låglöneyrken inom vård och omsorg och andra lågavlönade serviceyrken. Men den utvecklingen är inte ödesbestämd. Det behövs långsiktiga åtgärder för att bryta ojämlikheten på arbetsmarknaden. Kvinnodominerade yrken måste uppvärderas likväl som andra låglöneyrken. Dessa måste uppvärderas och ges högre löner. Sådant tar tid därför behövs åtgärder som ger direkt effekt.
Taket för bostadstillägget måste höjas från dagen max 5000 kronor per månad till 7000 kronor per månad.
Skatten på pensioner och lön måste bli lika för alla som har pension. Garantipensionen måste räknas upp och därefter följa samma utveckling som inkomstpensionerna. Den som enbart har garantipension idag får 7 952 kronor före skatt. Garantipensionen upphör vid en inkomstpension på cirka 11 400 kronor per månad, det taket bör höjas till cirka 15 000 kronor per månad. Bromsen i pensionssystemet måste tas bort. Pensionssystemet förstärks genom att avgifterna över taket tillfaller pensionssystemet. Taket är 39 000 kronor per månad.
Avgifterna över taket går direkt till statskassan, beräknat till cirka 18 miljarder per år. Som det ser ut just nu är pensionsgruppen på väg att föreslå en annan lösning på problemet det vill säga höja pensionsåldern att alla måste arbeta längre. Om detta blir verklighet måste det kompletteras med andra åtgärder för att inte ojämlikheten ska öka ytterligare. Åtgärder för att förbättra arbetsmiljöerna inom en rad yrken som exempelvis vården och omsorgen.
Systemet med de som kompletterar sin inkomstpension med garantipension så att de får full utdelning av att arbeta några år extra. Med dagen ordning skulle några år extra i arbetslivet innebära höjd inkomstpension men också sänkt garantipension. Ojämlikheten skulle därmed öka. Flera av dessa föreslagna åtgärder fordra inte att pensionsgruppen ska vara överens. Skattefrågan, bostadstilläggen, arbetsmiljöåtgärder kan den sittande regeringen hantera. Det är självklart en styrka om sådana överenskommelser kan ske över blockgränserna.
Det är val om ett och ett halvt år. Jag vet att pensionärerna har otåliga förväntningar på resultat.