Nu ska dubbla huvudmannaskapet bort

Lider man av både beroendesjukdom och psykisk ohälsa måste samhällets stöd samordnas så att ingen faller mellan stolarna som hände med Sanna, påpekar Kristdemokraterna.

Lider man av både beroendesjukdom och psykisk ohälsa måste samhällets stöd samordnas så att ingen faller mellan stolarna som hände med Sanna, påpekar Kristdemokraterna.

Foto: isabell Höjman/TT

Debatt2019-04-17 14:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppdrag gransknings program om Sanne i höstas gjorde oss mycket bestörta. Bristerna i vård och behandling är omfattande för människor som likt Sanne lever med beroendesjukdom och svår psykisk sjukdom.

En sjukdomsbild som kräver samordnade och personcentrerade vårdinsatser för att man ska bli bättre och må bra.

Visst ges många insatser, men de är sällan samordnade och ingen tar ansvar för helheten. Resultatet blir därefter, människor behandlas inte för sin sjukdom och det stöd och den hjälp som ges av sociala myndigheter kan inte kompensera för bristande vård och behandling.

Vid samsjuklighet mellan beroendesjukdom och psykisk ohälsa är huvudmannaskapet alltså i dag delat mellan socialtjänsten och hälso- och sjukvården.

Det dubbla huvudmannaskapet gör att de personer som lider av både psykisk sjukdom och beroendesjukdom ofta faller mellan stolarna. Särskilt tydligt blir det vid så svår samsjuklighet att det krävs tvångsvård. Sjukvården behandlar då de akuta psykiska symptomen, men så fort de är under kontroll tar sjukvårdens ansvar slut.

Trots att svåra problem kopplade till beroendesjukdomen kräver sjukvårdsbehandling slussas personen vidare till kommunens socialtjänst.

Vi Kristdemokrater valde att inte bara bli upprörda över bristerna utan också pröva de vägar som finns i politiken för att påverka. Flera av våra kollegor i socialutskottet kände på liknande sätt och samtal mellan de olika partiernas företrädare ledde fram till det beslut som nu tagits av ett enigt utskott.

En huvudman ska ansvara för insatserna. Det är slut på dagens delade ansvar mellan kommun och region. En huvudman ska samordna insatser så att människor får den hjälp de behöver. En utredning kommer behövas och lagar behöver ändras.

Men nu är riksdagens partier överens och det innebär att regeringen måste agerar och se till att förändringen blir verklighet.

Vi kristdemokrater är glada att en förändring nu kommer till stånd. Detta krävs för att människor med beroendesjukdom och psykisk sjukdom ska få en fungerande hälso- och sjukvård och ett socialt stöd för att komma vidare till bättre liv.

Det nuvarande systemet med två huvudmän fungerar inte. Vi har prövat länge nog. Nu tar vi viktiga steg för en bättre beroende- och psykiatrisk vård utan skuld och skam.