Norrländsk bildväxling viktigt

Norrlandsförbundet vill förändra eller i vart fall bredda bilden av Norrland. Det är inte bara glesbygd utan tvärtom stor kreativitet och aktivitet.

Bilden av Norrbotten kan se mycket olika ut, skriver Kenneth Nilshem. Det gäller att sprida inte bara bilden av öde glesbygd utan också av aktiva byar. (Arkivbild)

Bilden av Norrbotten kan se mycket olika ut, skriver Kenneth Nilshem. Det gäller att sprida inte bara bilden av öde glesbygd utan också av aktiva byar. (Arkivbild)

Foto: Tony Berglund

Debatt2018-12-18 11:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bilder är bra, bilder kan förändra. Men, bilder kan och måste ibland också förändras.

Norrlandsförbundet har därför dragit igång ett leaderprojekt, ”Norrländsk bildväxling”.

Bilden av Norrland, landsbygder och glesbygd i allmänhet är ofta endimensionell.

Vi behöver göra mer för att ge en allsidig bild av verkligheten. En tydlig och vanlig schablon av landsbygder och glesbygd i media är en gubbe på spark framför en nedlagd butik, om det ens finns människor med på dessa bilder.

N6 är ett projekt där sex nordliga större städer gått samman för att visa upp städernas styrkor.

Norrlandsförbundet kompletterar nu den bilden med ett inlands- och landsbygdsperspektiv, då vi många gånger möter felaktiga föreställningar om hur det är att leva och verka i Norrland.

Vi vill ge hela bilden av ett Norrland med möjligheter, rikedomar och råvaror. Vi vill skapa en bredare bild som visar på de möjligheter som finns för människor och företagsamhet att etablera sig utanför de nuvarande tillväxtregionerna.

Och, hur ser vi på oss själva, på landsbygder och på småorter, vilka signaler sänder vi ut, våra egna bilder?

Det sägs ibland till våra ungdomar, ”här blir du inget, här kan du inte stanna”. Lotta Svensson i Söderhamn har gjort intressant forskning kring detta, vad vi säger, vad vi signalerar, budskap till de egna ungdomarna. Lämna eller stanna?

Varför säger vi ”ut på landet” och ”in till stan”? I det ligger också att man tycker och tror att det är längre att åka åt ena hållet. Alltid längre från Gävle till Arbrå än tvärtom…”Dit det lutar, dit rinner det”.

Sverige är olika, landsbygderna, tätorter och städer, nord och syd, ser olika ut, men förutsättningarna måste vara likvärdiga.

Vi ska ha ett helt Sverige, ett land som håller samman. Det förutsätter rättvisa, jämlikhet och solidaritet. Det är inte att begära mer än andra, det handlar om likvärdiga villkor.