Snart väntas regeringen föreslå ett nationellt skogsprogram. För att ge effekt för både landets och landsbygdens utveckling krävs ett bra samspel med starka regionala initiativ. Norrbotten har ett väl utvecklat samarbete mellan skogsaktörer både i länet och med Västerbotten. En regional kraft som regeringen bör ta till vara och satsa resurser på.
I Norrbotten finns sedan flera år ett brett samarbete mellan myndigheter, näringsföreträdare och universitet för just de utmaningar och mål som skogsprogrammet syftar till.
Vi föreslår att regeringen utvecklar regionala partnerskap inom det nationella skogsprogrammet.
För Norrbottens del inom framförallt följande fyra områden:
* Säkerställ ny kompetens till branschen genom att få fler kvinnor och nya svenskar att söka sig till dit.
* Från skog till kund. Värdekedjan från skog via transport, industri, förädling och till kund kan och måste optimeras – och där kan samhälle och näringsliv samverka.
* Besöksnäringen i skogsnatur behöver utvecklas. Det måste ske i samspel med lokala entreprenörer, övrigt näringsliv och med hänsyn till de rika naturvärdena i skog och fjäll.
* Samexistens i skogen är möjlig, trots intressekonflikter. Satsa på utvecklade dialogprocesser om mark¬användning baserat på geografiska data och med en ekosystemansats.
Med fler än 9 000 företag inom skogsbruket och fler än 4 000 personer inom näringen är Norrbotten viktigt för utvecklingen av den svenska bioekonomin. Här finns högkvalitativ råvara, framstående trä- och byggteknisk forskning, förädling, ett utvecklat skogsbruk, och dessutom turism i vida skogslandskap med höga naturvärden.
Den skogs- och träbaserade näringen och industrin i Norrbotten är framstående, men skulle kunna producera mer, bättre förädlad råvara och därmed ökade exportvärden. Den naturbaserade besöksnäringens betydelse som jobbmotor och bidrag till lokala ekonomier är underskattad. I Norrbotten finns samlat en stor potential för att öka skogens värden, och genom ett nära samarbete med Västerbotten kan länen tillsammans erbjuda en stark plattform som kan vara av nationell betydelse.
Samtidigt är det avgörande för FNs hållbarhetsmål hur skogen används. Kol- och oljebaserade produkter kan redan ersättas av skogsråvara för hus, för energi och för klimatsmarta produkter. Samtidigt måste skogens betydelse för upplevelser och turism, för rennäring samt för växter och djur säkerställas.
Här kan vårt regionala samarbete bidra med erfarenheter, så att den svenska bioekonomin fortsatt kan växa baserat på produkter från skogen. År 2014 kom cirka två tredjedelar av det totala förädlingsvärdet inom bioekonomin från den värdekedja som påbörjas med skogsbruket, enligt myndigheten Tillväxtanalys – en kraft att ta till vara på.
Vi förordar att regeringen konkret drar nytta av regionala satsningar i olika delar av landet inom ramen för ett nationellt skogsprogram. Ett framsynt arbetssätt kring nyskapande samarbeten mellan olika branscher är en särskild framgångsfaktor för Norrbotten och Västerbotten – som vi gärna ser får ringar på vattnet i hela landet.