Minskat stöd från företagshälsovården

Sjukpenningtalet i Piteå kommun är högt jämfört med både övriga länet och Sverige i stort. Särskilt anmärkningsvärt är att kvinnor i Piteå kommun har noterat det högsta sjukskrivningstalet i hela Sverige.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

DEBATT2017-06-07 13:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi räknas ofta som en ganska stolt kommun. Men när det gäller sjukskrivningstalet kan vi knappast vara stolta.

Det kanske inte finns någon quick fix för att kunna komma till rätta med sjukskrivningstalet i Piteå, men vi behöver fråga oss vad som krävs för att vända den negativa trenden. Vi behöver, med andra ord, fråga oss hur så få människor som möjligt ska behöva drabbas av det psykiska och/eller fysiska lidandet som ligger bakom varje enskild sjukskrivning. Det är givetvis en komplex fråga som kräver komplexa svar, som man brukar säga. Vissa åtgärder borde dock ses som en naturlig del av att försöka förebygga ohälsan. I den här frågan har t.ex. arbetsgivare ett stort ansvar att arbeta förebyggande.

.

Enligt Arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren anlita företagshälsovård när kompetensen inom den egna verksamheten inte räcker för det systematiska arbetsmiljöarbetet eller för arbetet med arbetsanpassning och rehabilitering. I Arbetsmiljöverkets föreskrifter har det också tydliggjorts vilket ansvar som arbetsgivaren har för att för att arbeta med den psykosociala arbetsmiljön (jmf AFS 2015:4). Det borde därför vara en självklarhet att Piteå kommun, som den största arbetsgivaren i Piteå, prioriterade frågan om (o)hälsa.

.

Att begränsa arbetstagares möjlighet att få individuellt stöd hos företagshälsovården som man nu tänker besluta om är mycket märkligt. Piteå kommun utmärker sig negativt med att ha personal med höga ohälsotal och att då besluta att stöd enbart ska ges på gruppnivå och inte på individuell nivå är ett beslut som är taget mot fel riktning. Det arbetsspecifika uppdraget till företagshälsovården ska byggas på behov som identifierats i det systematiska arbetsmiljöarbetet och det behovet kan finnas på fler nivåer än enbart gruppnivå.

Våra medlemmar arbetar bland annat som socionomer, ekonomer, och beteendevetare. Många av dem har arbeten som kan medföra risk för ohälsa. Vi vill att de ska få rätt stöd och rätt hjälp så att de kan fortsätta arbeta som socialsekreterare, kurator, controller och verksamhetschef. Vi vill att man ska kunna arbeta inom dessa yrken utan att riskera att bli sjuk och inte få rätt hjälp.