Målet är en värld utan kärnvapen

DEBATT2016-11-11 22:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige kommer att rösta ja i FN:s generalförsamling till att inleda en process för att förbjuda kärnvapen. Detta har lett till flera debatter i riksdagen, bland annat blev moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark så upprörd att han skrev ett antal frågor till regeringen som debatterades nyligen.

I sin fråga skriver han att det vore olyckligt om Sverige ställer sig bakom den humanitära utfästelsen eftersom ett ja till den resolutionen bedöms vara oförenligt med ett medlemskap i Nato. Hellre Natomedlemskap än en kärnvapenfri värld enligt hans logik.

Detta sätter fingret på en av de stora nackdelarna med ett eventuellt Natomedlemskap, nämligen relationen till kärnvapen. Om FN-resolutionens intentioner blir verklighet behöver varken Wallmark eller någon annan vara orolig för Putins missiler i Kaliningrad.

Det är mycket oroande att företrädare för Moderaterna och Liberalerna vill att Sverige ska rösta nej till att arbeta för ett kärnvapenförbud.

Ännu märkligare blir det när detta ställs mot vad moderater och liberaler tidigare har sagt. 2014 sa till exempel samme Hans Wallmark att arbetet för kärnvapennedrustning är centralt och att man måste använda diplomatins samtliga tangenter, som klaviaturen erbjuder, när det gäller kärnvapennedrustning. Det håller jag med om. Det jag inte förstår är varför moderater och liberaler har ändrat ståndpunkt.

Kärnvapnen har inte blivit färre. Kärnvapnen har inte blivit mindre farliga. Om något land skulle använda sina vapen, avsiktligt eller oavsiktligt, skulle det få förödande konsekvenser som ingen idag kan överblicka.

Under flera år efter kalla krigets slut gjordes betydande framsteg i nedrustningsarbetet. Men sedan några år tillbaka har utvecklingen avstannat. Cirka 16 000 stridsspetsar kvarstår, 90 procent av dem är ryska och amerikanska. I ett försämrat säkerhetspolitiskt klimat innebär status quo på nedrustningsområdet ökade risker för alla. Världen måste återigen ta sig samman och påbörja processer för nedrustning och avspänning.

Att Sveriges regering deklarerat att den kommer att stödja det initiativ till arbete för ett framtida förbud mot kärnvapen är oerhört bra och mycket välkommet. Sverige har alltid varit en tydlig röst för fred och nedrustning och ska så fortsätta att vara. Varför vill Moderaterna och Liberalerna att Sverige ska byta hållning och istället motarbeta en kärnvapenfri värld?

Läs mer om