"Lite får du väl tåla, jävla politikerkärring!"

Vår demokrati bygger på en rad politiska fri- och rättigheter. Vi har rätt att ha vilka åsikter vi vill, mötas och demonstrera om vad vi vill och framför allt säga och tycka vad vi vill.

Elisabeth Lindberg (S). "Man brukar säga att demokrati är en färskvara som alltid måste försvaras och att vi har den demokrati som vi förtjänar. Visst är det så! Så min uppmaning till alla er därute: Engagera er! Delta i det offentliga samtalet! Kom ut ur mörkret och diskutera ideologin eller sakfrågor".

Elisabeth Lindberg (S). "Man brukar säga att demokrati är en färskvara som alltid måste försvaras och att vi har den demokrati som vi förtjänar. Visst är det så! Så min uppmaning till alla er därute: Engagera er! Delta i det offentliga samtalet! Kom ut ur mörkret och diskutera ideologin eller sakfrågor".

Foto:

DEBATT2017-08-18 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Demokrati är ett civiliserat sätt tala om problem, se olika lösning och sedan ta beslut utan att använda våld eller hot. Vad det handlar om är att ha respekt för alla åsikter personerna bakom åsikterna.

.

Tyvärr har det under de senaste blivit alltmer vanligt att fritt häckla och mobba de som framför politiska åsikter. Sakfrågorna har kommit i bakgrunden och nu är det istället personen bakom åsikterna som skall smädas och kritiseras.

Vanligast är detta på våra sociala medier. Kanske inte en helt ny företeelse … men det har ökat under de senaste åren och det snabba informationsflödet och spridningen på nätet förstärker det. Bara i dagarna har vi kunnat läsa hur kommunalråd i Norrbotten har blivit uthängda och trakasserade. Vi har också kunnat läsa om politiskt förtroendevalda som funderat på att sluta inom politiken på grund av de drev och obehag som personen har drabbat av på sociala medier.

.

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har gjort en enkätundersökning bland landets alla förtroendevalda politiker och cirka tre av tio (28 procent) uppger att de utsattes för trakasserier, hot eller våld i samband med sitt politiska uppdrag under 2014. Motsvarande andel för 2012 var två av tio (20 procent).

Hot eller påhopp i sociala medier är den vanligaste formen av utsatthet. Det är också bland de yngre som utsattheten är som störst. Av de förtroendevalda som är 29 år eller yngre, uppger 50 procent att de känner sig utsatta. Generellt sett polisanmäls en liten andel av händelserna endast 19 procent.

.

Jag har själv deltagit i politiska sammanhang under en lång tid och visst har samtalen ibland blivit hetsiga och givit rödrosiga kinder och ögon som sprutat eld, men (och detta är viktigt) jag har sällan hört och sett att samtalen har varit hatiska och gått till personangrepp med mening att tillintetgöra och kränka personen. Inte på det sätt som idag sker på olika forum på sociala medier.

Personligen har jag under det senaste halvåret, i min vilja att diskutera sakfrågor, fått veta att jag är en ”jävla sossekärring som borde undanröjas från vår jord”, att ”mina föräldrar måste ha tappat mig som liten eftersom jag är så korkad”, att jag njuter sexuellt då vita, svenska flickor blir våldtagna, med mera. Så här fortsätter det! Inga sakargument, bara personangrepp och elakheter.

Vad kan vi göra åt det här då? Visst kan en ju le och tänka: det är ju bara ord och det är väl bra att människor är engagerade. Ger en sig in i leken så får leken tåla ... men samtidigt - orden vi använder för att uttrycka våra åsikter är ju liksom grunden i demokratin! Om vi som är engagerade inte längre vill eller vågar uttrycka oss offentligt på grund av rädslan att bli trakasserade och förnedrade - vad har vi då för demokrati?

.

Inom Region Norrbotten har vi i presidiet initierat deltagandet i ett SKL-projekt där vi lyfter upp frågan bland våra förtroendevalda, frågar oss vilken skuld vi har i utvecklingen, vad vi kan göra för att förändra tonläget.

Vi ser det som ett sätt att trygga den politiska demokratin skapa förutsättningar för att andra och kanske yngre norrbottningar vill engagera sig politiskt.

.

Man brukar säga att demokrati är en färskvara som alltid måste försvaras och att vi har den demokrati som vi förtjänar. Visst är det så! Så min uppmaning till alla er därute: Engagera er! Delta i det offentliga samtalet! Kom ut ur mörkret och diskutera ideologin eller sakfrågor.

Tyck till – men kom ihåg att respektera personen som du diskuterar med! Eller som den amerikanske 1800-talspolitikern Alfred Emanuel Smith sa: ”Demokratins avigsidor kan vara botas med mer demokrati”!