Landsbygdens folk försörjer tätorten

Nu har jag gjort en realistisk beräkning i skillnaderna i vad man har kvar att leva av om man bor på landsbygden jämfört med tätort/stad. Vi försörjer tätorten, skriver Tord Nilsson.

Tord Nilsson, Altersbruk.

Tord Nilsson, Altersbruk.

Foto: Urban Edin

Debatt2019-03-26 13:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi som bor på landet betalar betydligt mer i skatt/tjänad krona än personer boende i tätort.

Man brukar ofta säga att man får det man betalar för, den sanningen gäller inte oss på landet. Vi ser hur servicen försvinner, sjuk/tandvård, apotek, postutdelning, skolor, dagis, återvinningsstationer, bank, butiker med mera hamnar allt mer i tätort.

Det är tur för beslutsfattarna att vi har så dålig mobiltäckning att det är omöjligt att ringa och klaga, det fasta telenätet är ju skrotat sedan många år.

Försöker därför framföra våra åsikter på annat sätt, kanske kan en insändare i ortstidningen vara ett...? undrar om beslutsfattarna ger sig tid att läsa?

Har försökt göra en fullt realistisk beräkning av skillnaderna i kronor mellan landet, tätorten och storstaden, har jämfört tre familjer med två förvärvsarbetande, i beräkningarna är endast kostnader som avser arbetet medräknat. OBS! Räknat på skatter 2018.

Familj 1 bor på landet, jobbar i Piteå, pendlar 2,5 mil enkel väg, de har olika arbetstider därför måste de ha två bilar då allmänna kommunikationsmedel helt saknas.

Bruttoinkomst tillsammans 775 000 kronor, inkomstskatt -198 100 kronor - verklig kostnad för pendling t o r jobbet - 91 200 kronor (av detta utgör cirka 37 000 skatter) = netto/år 485 700 kronor.

Familj 2 bor i Piteå och kan gå eller cykla till jobbet.

Bruttoinkomst tillsammans 775 000 kronor, inkomstskatt - 204 700 kronor = netto/år 570 300 kronor.

Familj 3 bor i Danderyd har samma typ av arbete men tjänar 30 procent mer än ovan (löneskillnaden är i verkligheten ofta större)

Bruttoinkomst tillsammans 1 007 500 kronor, inkomstskatt - 271 500 kronor = netto/år 736 000 kronor.

Familjen i Danderyd har 20 900 kr/mån, familjen i Piteå 7 000 kr/mån mer i fickan än den som bor på landet, familjen med minst att leva på betalar ändå nästan lika mycket i skatt som familjen som har mest (inräknat drivmedelsskatter med mera).

Argument som alltid kommer när man visar på dessa skillnader är ”det är så dyrt att leva och bo i storstäder”, det är inte sant! De glömmer en väldigt viktig detalj, ordet netto!

Titta exempelvis på boende, investera i en bostad i större städer och sälj den efter 5-10 år, då har man bott gratis på grund av värdestegring, investera samma pengar utanför tätort och du får vara tacksam om du får pengarna tillbaka.

Den Gröna skatteväxling ökar skillnaden, den är ytterligare ett hån mot oss på landet som saknar allmänna kommunikationsmedel, allt blir dyrare, pendla till jobbet, skjutsa barn, handla mat mm allt blir dyrare pga ökade skatter på drivmedel.

Att värnskatten plockas bort som kompensation märker vi aldrig av då lönerna är betydligt lägre på landet än i storstadsregionerna.

Vissa beslutsfattare hävdar å det bestämdaste att skillnaderna minskar med den Gröna skatteväxlingen... Hur har man då räknat? Kräver inte att politikerna skall vara några övermänniskor men nog är det väl rimligt att de kan plus och minus.

Det är dags för politiker både lokalt och på riksplan att plocka fram sina matematiska kunskaper (om de har några) då kommer de säkert att komma till samma resultat som ovanstående redovisning, landsbygden försörjer tätorten!

Ni behöver inte tillsättas någon utredning för att undersöka detta, vi på landet är enkla människor som uppskattar konkreta handlingar före vackert prat.

Kom ihåg att det är väldigt viktigt att landsbygden lever så att stadsborna kan få det att fungera om de vill åka ut till landet när de blir lediga. Med bättre villkor kanske vi även i fortsättningen kan vara ett uppskattat kulinariskt inslag i landskapsbilden för de skattegynnade stadsborna.