Oavsett om man tror, tvivlar eller inte tror, är Svenska kyrkan en institution med ett kraftfält som ingen kan förhålla sig neutral eller direkt ointresserad av. Få känner däremot till att Kyrkan styrs via valda representanter från olika så kallade nomineringsgrupper.
.
Det förs en diskussion om att det enbart skulle vara bekännande och aktiva kristna som ska ha ansvaret för hur Kyrkan styrs. Jag delar inte den uppfattningen. Det kristna budskapet säger tydligt att kyrkan ska vara öppen för alla. Jag hör till en stor grupp som vill stödja det arbete som kyrkan gör utan att själva vara aktivt troende. På samma sätt som jag vill bli respekterad för min uppfattning så har jag respekt för dem som är aktiva troende.
.
Tre partier ställer upp i kyrkovalet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna medan övriga nomineringsgrupper är fristående från något parti. Jag tycker det är viktigt att få bort partipolitiken ur kyrkan. Ett parti kan ha en åsikt om kyrkor, trosfrågor och religioners roll i samhället men kan inte vara kollektivt medlem i Kyrkan, därför ska de inte delta i besluten som rör kyrkans styrning och innehåll.
.
Jag blir väldigt brydd när SD, inför det kommande valet, har gått på storoffensiv och säger att de både vill avpolitisera kyrkan men samtidigt vilja ”ta över kyrkan”. De har mönstrat ett tusental kandidater runt om i landet för att göra det. Här finns uppenbart en helt annan politisk agenda.
.
Läs även: "Din röst är viktig i det kommande kyrkovalet" av Helén Lindbäck, Kristdemokrater i Svenska kyrkan.
.
För många är Kyrkan en trygg hamn där man är välkommen att få dela och utöva sin tro. För andra är den ett stöd i vardagen, i kriser och i sorg. En plats för familjehögtider och traditionsbärande helger. En plats för stillhet, körsång eller musiklyssning. En öppen folkkyrka som vi i ViSK vill ha. Tron är individuell och ska respekteras för det.
.
För mig är kyrkan en viktig organisation med en bred och viktig verksamhet och jag har valt att engagera mig för ViSK (Vänstern i Svenska Kyrkan). För mig är det väldigt enkelt: Jag vill vara medlem i Svenska Kyrkan och förbli passivt kristen. Jag vill vara en röst för dem som delar de vänsteråskådningar som jag företräder. Idag finns inget alternativ för den med vänsteråsikter och inte vill partipolitisera kyrkan. ViSK menar att det är viktigt att värna om en öppen och stark folkkyrka och öka intresset för kyrkovalet och bidra till ett kraftigt ökat valdeltagande.