Den socialdemokratiskt ledda regeringen föreslår i en proposition till riksdagen att lex Laval ska rivas upp så att svenska fackförbund alltid ska kunna kräva ett svenskt kollektivavtal. För alla som värnar den svenska modellen är det här efterlängtat och viktigt.
I Sverige har fack och arbetsgivare – arbetsmarknadens parter – huvudansvaret för att se till att både svenska och utländska arbetare har rätt arbets- och anställningsvillkor. Har du inte ett svenskt kollektivavtal är du inte garanterad vare sig en minimilön eller en lön överhuvudtaget och facket kan i princip inte kontrollera övriga arbetsvillkor utan avtal.
Att arbetstagare kommer till Sverige från andra EU-länder för att jobba är i sig ingenting vi har något emot. Men den fria rörligheten ska inte betyda att människor ska utnyttjas på arbetsmarknaden.
Vi ska konkurrera med kompetens och inte med sänkta löner eller usla arbetsförhållanden.
Om den svenska arbetsmarknadsmodellen ska kunna fungera krävs att det finns svenska kollektivavtal. Därför har vi en långtgående rättighet att vidta stridsåtgärder för att förmå arbetsgivarna att teckna kollektivavtal. Genom lex Laval begränsade den borgerliga regeringen strejkrätten mot arbetsgivare i andra EU-länder.
Sedan dessa regler infördes har facket inte genomfört några stridsåtgärder mot de arbetsgivarna och därför har deras arbetstagare inte kunnat garanteras ens minimilön när de jobbat tillfälligt i Sverige. Den svenska modellen fungerar alltså inte när det gäller utstationerade arbetare. Därför behöver den nuvarande lagen rivas upp och ersättas med något nytt.
Det regeringen föreslår innebär att facket alltid ska kunna kräva ett svenskt kollektivavtal, även om det i förlängningen kan krävas stridsåtgärder för att åstadkomma detta. Förslaget innebär också bestämmelser som gör att utländska arbetsgivare på förhand kan ta reda på vilka villkor som gäller på den svenska arbetsmarknaden.
Lagförslaget utvecklar den svenska modellen så att den ska fungera vid utstationering och lagändringarna är ett viktigt steg mot mer ordning och reda på svensk arbetsmarknad.