Jämställdhet från ord till handling

"På alltför många områden är det alltför mycket som återstår." skriver representanter från regionen som undertecknat den europeiska jämställdhetsdeklarationen (Council of European Municipalities and Regions, CEMR)

DEBATT2017-03-23 14:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visionen är formulerad och målen är överenskomna och underskrivna av politiken i hela länet – såväl i de 14 kommunerna som regionen. På en hel del områden har vi nått framgångar. Tillsammans har vi tagit åtskilliga steg mot ett mer jämställt län med lika förutsättningar för män och kvinnor att forma sina liv och samhälle. Men när vi, nu i mars 2017, åter uppmärksammat internationella kvinnodagen och bland annat i regionstyrelsen fått ta del av ännu en uppföljningsrapport av jämställdhetsarbetet i länet, kan vi bara konstatera att: på alltför många områden är det alltför mycket som återstår.

.

Det vi framför allt uppnått är förstås att vi tillsammans bland annat undertecknat den europeiska jämställdhetsdeklarationen (Council of European Municipalities and Regions, CEMR). Det har gett oss i politik och verksamhet medvetenhet om de skillnader i livsförutsättningar som finns mellan kvinnor och män i vårt län.

Men framför allt har det gett oss kunskap och verktyg att integrera jämställdhetsperspektiven i både beslutande och verksamhet och i allt driva på utvecklingen. Vi har tillsammans formulerat en jämställdhetsstrategi, fastställt förutsättningarna för jämställd tillväxt och utvecklat arbetsmetoder för att följa upp och kunna fortsätta vårt gemensamma utvecklingsarbete.

.

De yttersta målen är kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv: det vill säga en jämn fördelning av makt och inflytande. Men också att kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om utbildning. Vidare en jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Och sist men inte minst: att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Det måste bli en självklarhet att kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet.

.

Att uppnå de här målen kräver ett aktivt och medvetet arbete på alla nivåer i hela samhället - såväl i det politiska beslutsfattandet som i de vardagsnära dagliga sysslorna på arbetsplatser och i skolorna. Det kräver både målmedvetenhet och uthållighet att integrera jämställdhetsperspektiven i allt det vi företar oss. Men vi vet att det är nödvändigt för att stärka förutsättningarna för livskvalitet och utveckling för invånarna i länet. Ett framgångsrikt arbete med jämställdhetsintegreringen i Norrbotten är avgörande för att vi ska kunna stärka länets attraktionskraft och förutsättningarna för en hållbar tillväxt och utveckling.

Därför är det alarmerande när vi i regionens i uppföljningar och kartläggningar än en gång ser att det finns stora och många lokala skillnader hur kommunerna prioriterar arbetet med de gemensamma målen och att Norrbotten är fortfarande steget efter övriga riket. Det gäller på flera områden bland annat på arbetsmarknaden och i utbildnings- och yrkesval.

.

Nu är det helt enkelt dags att gå från ord till handling. Undertecknandet av CEMR- jämställdhetsdeklarationen får inte reduceras till en underskrift i ett dokument. Det gemensamma undertecknandet innebär ett gemensamt åtagande och ansvar att fullfölja jämställdhetsintegreringen på alla nivåer och i alla verksamheter i hela länet. Det handlar om hela Norrbottens utvecklingsmöjligheter. Idag och för framtiden.