Hälsan i Sverige är på många sätt bra, men den psykiska ohälsan bland unga ökar och är ett växande problem. Att vända den utvecklingen är en av våra viktigaste samhällsutmaningar och det är en viktig del i arbetet med att sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation.
Psykisk ohälsa kan drabba alla, men vi vet att den psykiska ohälsan drabbar de svagaste grupperna i samhället särskilt hårt. Därför är det också en jämlikhetsfråga. En människas bakgrund ska inte vara avgörande när det handlar om att få tillgång till rätt hjälp och behandling för att kunna leva ett bra liv.
Men vi ser att det finns brister i dagens system. Allt för många går alldeles för länge utan att få hjälp. Det vill vi förändra och se till att fler får rätt hjälp i tid. Genom tidiga insatser kan också den avancerade psykiatrin avlastas så att de som är i behov av mer avancerad vård och behandling kan få bättre tillgång till den.
Därför förstärker vi det förebyggande arbetet genom satsningar på skolhälsovården och ungdomsmottagningarna samt ger barn- och ungdomspsykiatrin förutsättningar att korta köerna. Samverkan, flexibilitet och anpassning till förändrade och nya behov är och kommer att vara en nyckel för att möta både dagens och morgondagens behov.
Genom appen Ung i Norr kan du som är under 26 år kan besöka ungdomsmottagningen online. Via ett videosamtal kan du ställa frågor om bland annat hälsa, preventivmedel, abort och könssjukdomar. Appen går idag endast att använda i Piteå älvdal men under året påbörjas arbetet med att ge fler unga möjlighet att söka ungdomsmottagningen digitalt och fullt utbyggt ska hela länet omfattas. Det är ett av flera sätt att öka tillgängligheten och minska trösklarna för kontakt med ungdomsmottagningen.
SAM (samverka, agera, motivera) som började som ett projekt i samverkan med ett par kommuner är nu en etablerad arbetsform med goda resultat. Det arbetet fortsätter och utvecklas genom att fler kommuner kopplas på och ges verktyg för att långsiktigt främja ungas psykiska hälsa.
Genom ökad samverkan mellan regionen och kommunerna vill vi ta ansvar för att länets unga ska få den bästa hjälpen om de drabbas av psykisk ohälsa. Så bygger vi Norrbotten starkt för framtiden.
Anders Öberg (S)
Regionråd
Birgitta Persson (S)
regionrådskandidat
Britta Flinkfeldt (S)
kommunalråd Arjeplog
Lotta Åman (S)
kommunalråd Arvidsjaur
Birgitta Larsson (S)
oppositionsråd Gällivare
Peter Waara (S)
kommunalråd Haparanda
Robert Bernhardsson (S)
kommunalråd Jokkmokk
Tommy Nilsson (S)
kommunalråd Kalix
Kristina Zakrisson (S)
kommunalråd Kiruna
Niklas Nordström (S)
kommunalråd Luleå
Lenita Ericsson (S)
kommunalråd Luleå
Helena Stenberg (S)
kommunalråd Piteå
Anders Lundkvist (S)
kommunalråd Piteå
Helena Öhlund (S)
kommunalråd Älvsbyn
Bengt-Erik Rolfs (S)
oppositionsråd Överkalix
Roland Kemppainen (S)
oppositionsråd Övertorneå