Infrastruktur byggs inte på tomt prat

VÄG. Att som tidigare sänka hastigheterna och underhållet på vägarna i norra Sverige är inte ett alternativ. För oss Socialdemokrater handlar det om att omfördela resurser. (Arkivbild)

VÄG. Att som tidigare sänka hastigheterna och underhållet på vägarna i norra Sverige är inte ett alternativ. För oss Socialdemokrater handlar det om att omfördela resurser. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

DEBATT2017-01-16 15:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vet att statliga investeringar i infrastruktur bygger Sverige starkt och hållbart.

I den S-ledda regeringens infrastrukturproposition för nästa period 2018-2029 föreslår vi ökade ramar med drygt 100 miljarder.

Vi gör det som krävs för att kunna göra kraftfulla förstärkningar i underhåll av järnvägen, likasom på hela vägnätet.

När bygget av Botniabanan startade fanns stor kritik och misstro mot projektet, nu visar sig Botniabanan vara en lyckad satsning, inte minst för arbetspendling. Det alla måste inse är att det är vår politik som gör skillnad, därför tar vi nu nästa steg och startar bygget av Norrbotniabanan på riktigt.

Sverige är en stark industrination där industrin, inklusive de industrinära tjänsteföretagen, skapar närmare en miljon jobb och står för större delen av landets export.

Norra Sverige är dessutom väldigt beroende av fungerande lastbilstransporter, inte minst skogsnäringen, därför är det viktigt att vårt förslag om längre och tyngre fordon blir verklighet.

Vår ambition är att en större andel av de långväga godstransporterna går på järnväg. Inlandsbanan och tvärbanorna är en ibland bortglömd resurs, inte minst om vi vill ta vara på mer av skogens råvaror. Det är vår ambition att öka de gränsöverskridande transporterna. Det är en utmaning att möjliggöra att transporter över landsgränserna kan ske på ett mer effektivt sätt. En dialog mellan de nordiska ländernas regeringar om utvecklingen av transportinfrastrukturen är väsentligt, för att åstadkomma både en ny färja mellan Umeå och Vasa, samt bättre standard på E4, E10, E12 och E14.

Vi vill se ett Sverige som håller ihop och utvecklas. Vi socialdemokrater vet att skogsindustrin och flera andra branscher många gånger saknar alternativ till lastbilstransporter. Men om inget görs åt den osunda konkurrens åkerinäringen utsätts för, kan tusentals jobb vara hotade. Industrin och åkerinäringen har länge efterfrågat längre och tyngre fordon, undersökningar visar att det är fullt möjlig men att det kommer krävas investeringar i bärighet på vägar och broar samt justering i korsningar, investeringar som kostar.

Det fler bör fundera över är om dessa viktiga investeringar ska göras och hur ska det betalas:

Är det vi alla som via skatten ska betala för tyngre och lägre transporter, eller är det transportörerna?

Hur kan en avgift slå ur ett regionalt perspektiv, eller för en särskild näring, exempelvis den viktiga skogsnäringen?

Dessa frågor tittar den utredare regeringen tillsatt på, ur flera perspektiv, innan ett eventuellt förslag om vägslitageavgift.

Utredningen om distansbaserad vägslitageavgift diskuterar just vitt och brett olika lösningar. Viktigt att poängtera är att det inte finns något färdigt regeringsförslag att ta ställning till, som många debattörer vill ge sken av. När utredningen väl är klar och går ut på remiss - uppmanar vi däremot alla berörda företag och fackliga organisationer att svara på remissen, för att vi politiskt ska få så bra underlag som möjligt.

Åkerinäringen ställde vid ett flertal tillfällen frågan till den tidigare alliansledda regeringen hur man ska skapa ordning och reda i svensk åkerinäring, utan resultat. Hälften av alla lastbilar på svenska vägar är utlandsregistrerade, många av dessa kör illegalt och helt gratis på våra vägar. Dagens system innebär att svenska åkare och transporter straffbeskattas och tusentals jobb står på spel.

För att skapa jämlik konkurrens måste något göras. Om en regionalt balanserad vägslitageavgift införs skulle varje krona återinvesteras i svenska vägar och järnvägar. De mindre- och medelstora vägarna som är så viktiga för näringslivet skulle kunna rustas upp. Mer pengar kan avsättas, då även utländska lastbilar är med och bekostar underhållet i stället för att fritt slita på svenskt vägnät.

Att som tidigare sänka hastigheterna och underhållet på vägarna i norra Sverige är inte ett alternativ. För oss Socialdemokrater handlar det om att omfördela resurser. Från att gratis och allt oftare på ett olagligt sätt kunna använda våra vägar, till att kunna finansiera kontrollfunktioner, förstärka broar och bärighets stärka våra slitna, tjälskadade, norrländska vägar.