Under 2018 kommer Sverige leda fem regionala samarbeten. Regeringen vill minska spänningarna i Östersjöregionen genom samtal och dialog kring människohandel, miljöfrågor, hållbart utnyttjande av skogsresurser, främjande av turism samt utbyte inom utbildning och kultur.
Inget fel att tala om dessa frågor men vilken analys leder till att detta minskar de spänningar vi upplever i vår del av världen?
Menar regeringen att denna dialog leder till att Ryssland upphör med sina provokationer eller pågående försök att destabilisera vår del av Europa? Skulle det leda till att de drar tillbaka sina styrkor, sina Iskanderrobotar från Kaliningrad?
Som ordförande för regionala utrikes- och säkerhetspolitiska samarbeten är det viktigt att regeringen gör en korrekt analys av de utmaningar vi står inför i Östersjöregionen.
Här har ju Försvarsberedningen i sin senaste rapport precis före jul varit föredömligt tydlig. Där uttalas att Ryssland utgör ett hot till följd av Kremls uttalade politik och deras handlingar. Rysslands tydliga satsning på kärnvapen visar att de är problemet i vår region.
Försvarsberedningen bedömer att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. Den bedömningen tog statsministern och utrikesministern märkligt nog avstånd ifrån på Folk och försvars årliga konferens i Sälen nyligen medan försvarsministern stödjer Försvarsberedningens bedömning. Vad regeringen samfällt tycker är oklart.
Vi står inför betydande utmaningar i norra Europa och vi gör det tillsammans med våra EU-grannar runt Östersjön och Norge.
Sverige ska inte bli en svag länk i våra grannars säkerhet. Vi ska stå upp för solidaritet både inom EU men också i Norden/Baltikum. När huvuddelen av våra grannländer valt medlemskap i Nato måste vi för vår och deras säkerhet göra detsamma. Centerpartiet vill se att Sverige söker medlemskap snarast möjligt. Så höjer vi trösklarna för att förhindra det som Försvarsberedningen ser kan hända.
När Sverige hotas av ryska kärnvapen ger den dialog som utrikesministern framhåller inte oss något skydd. Och regeringens tydliga vilja att underteckna Kärnvapenkonventionen hjälper oss inte heller.
Rysslands politiska ledning är idag tydlig med sin beredskap att använda den militära förmågan inklusive kärnvapen och hot om desamma för att nå sina politiska mål. De har visat det i handling. Nu måste även Sveriges regering bli tydlig – för Sveriges och våra nordisk-baltiska grannars säkerhet. Politik handlar om att både vilja och välja.
Kerstin Lundgren (C)
Utrikespolitisk talesperson
Daniel Bäckström (C)
Försvarspolitisk talesperson
Bjarne Hald (C)
Ordförande och gruppledare Arvidsjaur