Hinner du koppla ned i jul?

TILLGÄNGLIGHET. "Vissa av oss kommer kunna njuta ostört av juletiden, men många av oss kommer också sitta med ena handen på mobilen och svara på jobbmejl samtidigt som Kalle Anka börjar rulla på tv", skriver Janne Asplund från Unionen.

TILLGÄNGLIGHET. "Vissa av oss kommer kunna njuta ostört av juletiden, men många av oss kommer också sitta med ena handen på mobilen och svara på jobbmejl samtidigt som Kalle Anka börjar rulla på tv", skriver Janne Asplund från Unionen.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

DEBATT2016-12-25 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många är trötta efter en lång höst och äntligen närmar vi oss julen, med lite andrum, även om årets jul har få extra lediga dagar. Du som varit förutseende har kanske sparat semester och bokat en resa. Om inte får du vara desto duktigare på att ta vara på den tid som bjuds. För nog kan det bli en fridfull jul ändå. Eller?

Det beror naturligtvis på vem du frågar. Det beror också på var du jobbar.

Det beror i alla högsta på hur tillgänglig du är för din arbetsgivare när du är ledig. Vissa av oss kommer kunna njuta ostört av juletiden, men många av oss kommer också sitta med ena handen på mobilen och svara på jobbmejl samtidigt som Kalle Anka börjar rulla på tv.

För till skillnad från traditionen med Kalle Anka på julafton är det väldigt mycket i vårt samhälle som förändrats. Inte minst vårt sätt att jobba. Digitaliseringen har svept över oss och gjort mycket nytta, men i vissa fall har vi kanske inte insett vad den gör med oss som människor.

Vi som är tjänstemän har ingen tid på dygnet då vi inte skulle kunna jobba. Inga dagar på året då det inte går att ”få undan lite jobb”. Vår tillgänglighet med smarta mobiltelefoner och datorer som främsta verktyg blir i vissa fall en välsignelse, men i andra fall en förbannelse. En ständig koppling till jobbet, en ständig påminnelse om vad som sker på arbetsplatsen och ett ständigt pickande på axeln med ett budskap om att jobbet väntar bara ett fingersvepning bort. Och vad förväntas det av dig egentligen? Vad tycker din chef?

En längre tid har vi fått rapporter om ökande sjuktal på grund av stress och psykisk ohälsa relaterat till jobbet, samtidigt som kunskapen om systematiskt arbetsmiljöarbete visat sig mycket bristfälligt ute bland företagen. Även i Norrbotten ser vi ökade sjuktal de senaste åren. Med enkla verktyg och arbetssätt skulle vi förhindra ett stort antal sjukskrivningar på arbetsplatser i länet. Ett enkelt sätt att minska stressen är att införa en tillgänglighetspolicy.

Det handlar helt enkelt om att prata om och skriva ner hur du och din arbetsgivare ser på det här med din tillgänglighet. Ska du svara på mejl i tv-soffan klockan halv nio på kvällen, eller mår du bättre om du inte alls behöver tänka på jobbet när du är hemma? Ska du lämna jobbtelefonen på jobbet när du går hem, eller gillar du friheten i att kunna jobba lite när det passar dig bäst? När kan dina kollegor förvänta sig svar? Bara vetskapen om att det finns vissa ramar att förhålla sig till skulle minska stressen hos många.

För det är svårt med den där balansen. Särskilt när virvelvinden blåser på som värst. Jag ber dig därför tänka en stund på hur du kan förhålla dig till jobbet de stunder du är ledig. Hur du får bäst balans mellan jobb och fritid. Tid för familjen och att bara vara. Fokusera på din egen återhämtning dagarna framöver och glöm bort jobbet en stund om du har möjlighet. Det är du värd. Det är ditt liv det handlar om. Och detsamma gäller dig som chef. Även vi chefer behöver balans i arbetslivet och tid för återhämtning och vila.

Jag hoppas du får en riktigt skön och fridfull jul.