Hälsosamma matvanor ger minskad cancerrisk. Enligt Cancerfondsrapporten för 2016: ”Maten vi äter” påverkas risken att insjukna i cancer på olika sätt. Många cancerfall orsakas av att vi äter för mycket i förhållande till vad våra kroppar gör av med. I norra Europa beräknas övervikt och fetma bidra till nästan 4 procent av alla cancerfall, vilket för Sveriges del skulle innebära över 2 000 cancerfall om året.
Forskning har slagit fast att vissa livsmedel ökar risken för cancer. Det handlar framförallt om rött kött och socker. Här gäller det att minska på kött från nöt, lamm, vilt, gris, get och se till att bara äta totalt 300 gram rött kött i veckan. För att undvika socker är det bäst att skippa godis, läsk, fikabröd och industriprocessad mat som innehåller mycket socker.
Det finns ingen direkt koppling mellan sockerkonsumtion och cancer. Men det finns en koppling mellan högt sockerintag – speciellt i form av läsk – och övervikt, vilket i sin tur ökar risken för flera olika cancerformer.
Speciella kostråd för prostatacancer är att dricka mindre mjölk då högt intag av mjölkprodukter har kunnat kopplas till ökad risk för prostatacancer. Forskare knutna till World Cancer Research Fund, WCRF, har vägt samman resultaten från 32 studier och skriver att dessa tyder på att det är något annat än fett eller kalcium som finns i mjölk som ligger bakom riskökningen.
”Din kost påverkar hur din kropp mår, både på kort och lång sikt. Regelbundna måltider och en varierad kost med grönsaker, frukt eller bär till varje måltid är att rekommendera. Undvik skräpmat och absolut ingen rökning. Är du rökare och vill leva ett långt liv är det nödvändigt att sluta omedelbart. Rökning är i särklass den största bidragande faktorn till cancer och andra livshotande åkommor. Varje år dör 6 500 människor i Sverige i förtid på grund av rökning. Prostatacancerförbundet har tagit fram ett fempunktsprogram för bättre och längre liv där det ingår rekommendationer om hälsosamma matvanor”.