Ge oss rätten att arbeta fram till 69

Den senaste tiden har vi kunnat läsa om flera kända tv-personligheter som har fått lämna sina arbeten för att de passerat 67-års gränsen. Claes Elfsberg, Marianne Rundström och Margit Silberstein är några exempel på årsrika personer som möts av pensionsbilan, som tvingar dem till en ofrivillig pensionering eller bort från sin nuvarande arbetsplats.

FÖR GAMLA? Marianne Rundström och Claes Elfsberg  är några exempel på årsrika personer som möts av pensionsbilan, som tvingar dem till en ofrivillig pensionering eller bort från sin nuvarande arbetsplats.

FÖR GAMLA? Marianne Rundström och Claes Elfsberg är några exempel på årsrika personer som möts av pensionsbilan, som tvingar dem till en ofrivillig pensionering eller bort från sin nuvarande arbetsplats.

Foto: Claudio Bresciani / TT

DEBATT2017-05-08 10:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är dags för en förändring. Det är dags att en gång för alla göra upp med de normer och attityder som ser äldre arbetskraft som förbrukad. Och vi måste ta politiska initiativ som stärker rätten att arbeta längre för den som så önskar. Liberalerna föreslår därför att åldersgränsen för att rätten att stanna i arbetslivet ska höjas från dagens 67 till 69 år.

.

Det är viktigt att människor som vill och kan, får möjlighet att arbeta längre upp i åldrarna. Vi vill lista tre skäl:

* För det första handlar det om frihet. Människor som känner glädje i sitt arbete och finner att pensionärslivet är sysslolöst mår bättre av att arbeta. Det är bra för hälsan att få känna sig behövd – också i sin yrkesidentitet. Och givetvis ger det också de som jobbar mer pengar att röra sig med.

* För det andra handlar det om samhällsekonomin. Att allt fler lever allt längre är en av vår tids största framsteg, men det skapar också utmaningar. Vi börjar arbeta allt senare i livet samtidigt som vi lever allt längre efter pensioneringen. Ska vi ha en bra välfärd och rimliga nivåer på pensionerna krävs helt enkelt att fler arbetar längre.

* För det tredje handlar det om kompetens. Det är viktigt på en arbetsplats att ha någon rutinerad att fråga om råd, som har institutionellt minne och som kan agera som en mentor åt yngre anställda. Livserfarenhet är en oumbärlig kompetens på en allt mer komplex arbetsmarknad.

.

Idag finns attityder och lagar som innebär att kompetenta personer som Claes Elfsberg och Marianne Rundström tvingas bort från sina jobb alldeles för tidigt. Det är dåligt för individen själv, för samhällsekonomin och för arbetsplatsen. Det är dags för nya regler som ger fler chansen att stanna längre i arbetslivet. Det är dags att en gång för alla göra upp med de normer och attityder som ser äldre arbetskraft som förbrukad.

Anne Kotavuopio Jatko (L)

Riksdagskandidat och ordförande för Liberalerna i Norrbotten

Mats Persson (L)

Riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson

Barbro Westerholm (L)

Riksdagsledamot