DDR-Tommy och kulturen i Piteå

DEBATT2016-08-25 20:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En Tommy Stenberg, PT 25/8, grubblar över vad som är kultur och vilka som är kulturutövare. Det vill han att alla funderar över. Enligt honom är jag nog diskvalificerad då jag anklagas för att bara producera floskler och än en gång visar på fullständig okunskap. Jag anklagas också för att förespråka en ”kulturelit” som skall fördela våra gemensamma resurser och företräda en slags DDR-kultur. Nej du Tommy, förmodar att du är gift med ett av våra kommunalråd (s), så har jag aldrig skrivit eller menat.

En kulturarbetare är en person som är yrkesmässigt verksam som exempelvis författare, konstnär, poet, dirigent, skådespelare, musiker, estradör, arrangör, regissör, dansare,kompositör, scenograf, målare, upptecknare, koreograf, skulptör eller inom någon annan konstform. En kulturutövare är en person som utför ungefär samma yrke men inte är helt yrkesverksam inom yrket.

Den kultur jag talar om är ett skapande som huvudsakligen främst sker inom litteratur, konst, musik, scenkonst, film, formgivning och arkitektur. Kultur liksom en vacker park har ett egenvärde i sig i kontrast till ett strikt ekonomiskt värde. Kultur har också en stark attraktionskraft och kan skapa hälsa genom upplevelser, insikter, delaktighet och en levande kultur drar till sig människor.

Kultur- och fritidsnämnden har 13 ordinarie ledamöter, varav Ann-Katrine Sämfors (s) är ordförande och har vandrat runt i Piteå och beundrat kulturen. Vice ordförande är Simon Granberg (mp), som också är ordförande för handbollen i Piteå. Jag förmodar att övriga ledamöter och deras åtta ersättare på något sätt är intresserade av kultur eller så kanske de mest är intresserade av fritidsaktiviteter. Någon större kulturell aktivitet ur ett individuellt engagemangsperspektiv har dock inte setts eller hörts, vilket kanske är naturligt då politiska partier väljs utifrån mest andra aspekter än kulturprogram.

Kultur och fritidsnämndens uppdrag är att erbjuda anläggningar, miljöer och ekonomiska förutsättningar för kultur- och fritidsverksamheter så att alla medborgare kan välja vilka upplevelser, aktiviteter eller evenemang som de vill ta del av eller delta i. Organisationen består av tre avdelningar; Park, Kultur och Fritids. Att utifrån begränsade resurser välja mellan skogsvård och planteringar, Studio Acusticum och Kaleido samt simhallar med skärgård och fotbollsarenor kan inte vara det lättaste.

Det kan därför vara klokt att dela nuvarande nämnd i två; Kultur och Park och en som har hand om fritidsaktiviteter. I möten kan denna Kultur-park-nämnd då diskutera fördelningen av resurser utifrån den budget man har till sitt förfogande med kulturarbetare och utövare. Behov och önskemål kan komma fram och vi får en fördjupad demokrati när kulturarbetare blir kontinuerligt delaktiga i diskussioner och förslag.