Därför går vi med på betyg

DEBATT2017-02-06 14:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om ett par veckor kommer riksdagen att rösta om en försöksverksamhet med betyg från årskurs 4 på ett par skolor. Det är ingen hemlighet att vi Socialdemokrater, likt forskning och lärarfack, inte tror att tidigare betyg gör svensk skola bättre. Vi vill förklara varför vi Socialdemokrater ändå kommer att rösta ja till förslaget.

När de borgerliga partierna för drygt ett år sedan hotade att med stöd av Sverigedemokraterna driva igenom ett införande av betyg från årskurs 4 – innan betyg från årskurs 6 ens utvärderats – så var vi tvungna att agera. Förslaget var ett färdigt lagförslag, redo att i praktiken genomföras direkt.

Regeringen lyckades stoppa detta sämre alternativ: tidigare betyg för alla elever, genom att göra upp över blockgränsen om en begränsad försöksverksamhet med betyg från årskurs 4 på maximalt 100 skolor. Beslutet att delta i försöksverksamheten ska ägas av skolledning och lärare i samråd med föräldrar – inte av politiker.

Överenskommelsen innebar att betyg från årskurs 6 låg fast och att betygssystemet skulle utvärderas. Med överenskommelsen lyckades vi också nå samsyn i flera frågor som var viktiga för vårt parti. En översyn över de nationella provens omfattning och syfte har genomförts och de mest kritiserade proven har gjorts frivilliga. Proven ska gå mot digitalisering och central rättning för att minska lärarnas arbetsbelastning och stärka elevernas rättssäkerhet.

Den svenska skolans fokus är att alla elever når kunskapsmålen och då är bedömning och betyg nödvändigt. Betygsättningen får dock inte skilja sig från skola till skola, eller vara ett konkurrensmedel för skolor att locka till sig elever – betygen ska spegla riktiga kunskaper. Detta är något som regeringen vill säkerställa.

Det finns inget vetenskapligt stöd för att just tidigare betyg främjar barns kunskapsinlärning eller garanterar att eleverna får stöd när de behöver det. Detta vet de borgerliga partierna. På frågan om vilken expertis Anna Kinberg Batra lutade sig mot när hon hävdade att tidigare betyg var avgörande för stärkta kunskapsresultat, blev svaret därför: ”min partisekreterare”.

Socialdemokraternas syn på betyg har inte ändrats - vi delar samma uppfattning som forskning och profession och vänder oss emot när långsiktiga spelregler offras för att självutnämnda skolexperter tror sig veta bäst.

Viktigare är att alla elever möter behöriga och kompetenta lärare som går in i klassrummet med både krav och höga förväntningar på var och en. Som har tid att förklara för både eleven och elevens föräldrar hur det går i skolan och ge stöd när det behövs. Därför investerar vi i fler lärare och ger bättre förutsättningar för dem att undervisa och skapa studiero i klassrummet. Så lär sig fler elever mer i den svenska skolan.

Läs mer om