"Vi tar tunnelbanan och går på kafé ibland"

När Majken Lidström var 3,5 år flyttade hon och hennes familj från Piteå. Här berättar hon om vardagen på en av Stockholms största grundskolor, om att åka tunnelbana själv och vad hon tycker om att hälsa på i Piteå.

31 mars 2019 08:00

Som liten bodde Majken med sin mamma, pappa och storasyster i ett hus nära stan i Piteå.

– Jag minns hur det såg ut i huset och att det var jättestort. Jag minns också lite från förskolan och att min gammelmorfar bodde nära oss, säger hon.

Men när Majken var 3,5 år bestämde hennes föräldrar att de skulle flytta till Stockholm. De sålde sitt hus och köpte en lägenhet i Aspudden.

– Jag fick börja i en ny förskola och eftersom lägenheten skulle renoveras fick vi sova hos våra kusiner i början.

.

Nu har Majken bott längre tid i Stockholm än hon gjort i Piteå. Men hennes födelseort är ändå viktig för henne.

– Vi åker till Piteå varje sommar och vinter, plus någon gång till. Ofta blir det nog fyra gånger per år. På sommarlovet blir det för det mesta flera veckor. Vi bor hos mormor eller hos farmor och farfar och träffar släktingar, åker skoter på vintern, badar i Pottan på sommaren och är med kompisar.

Vad tycker du om att åka till Piteå?

– Jag gillar det, jag tycker om att träffa alla jag tycker om. Jag känner mig fri i Piteå, för jag vet att jag bara ska vara ledig och att jag inte behöver plugga något!

.

Vad tycker du om att bo i Stockholm?

– Jag tycker om att det finns mycket att välja på. Man kan testa alla möjliga aktiviteter och det finns många skolor med olika inriktningar. Vi bor ju inte mitt i stan. Här i Aspudden har vi både skog och vatten jättenära. Vi är ute och leker och badar. Det är också skönt att man inte behöver ha bil, vi kan åka tunnelbana istället.

Åker du tunnelbana själv?

– Ibland åker jag med kompisar om vi ska gå och fika och plugga på något kafé, eller ibland när jag ska på någon fritidsaktivitet. Om jag ska åka på kvällen gör jag det med mamma eller pappa, för då kan det vara lite stökigt. Men jag tycker det känns rätt tryggt ändå. Det är alltid mycket folk runt omkring och så finns det ju ordningsvakter. Och de flesta är snälla!

.

Majken går på Aspuddens skola. Det är en av de tre största grundskolorna i Stockholm med ungefär 1 100 elever.

– Från mamma tar det kanske två minuter att gå till skolan, men nu ska vi flytta med pappa och då kommer jag att åka tunnelbana.

Fast skolan är så stor tycker Majken att den känns trygg.

– Det finns flera skolgårdar, så alla klasser har inte rast tillsammans på samma ställe. Jag trivs bra i skolan och jag har jättebra lärare som hjälper mig. Det känns extra viktigt eftersom jag har dyslexi, så jag vill inte byta skola. Det enda som kanske är lite dåligt är att det är mycket folk i matsalen.

.

Några dagar i veckan går Majken på fritids. Det heter Hövdingagården och är riktigt populärt.

– Det finns massor att göra. Vi har till exempel gympasal, datarum, pysselrum, spelrum och fik. En gång i månaden har de höjdarmellis, då bjuder de på något som är extra gott.

.

På fritiden har Majken en hel del aktiviteter. Hon dansar, går scouterna och rider. Men hon gillar också att vara hemma och pyssla.

Skulle du kunna bo i en liten stad igen?

– Jo, jag skulle nog kunna bo i Piteå eller så. Men senare i livet. Just nu trivs jag jättebra med att bo i en större stad.

Majken Lidström

Ålder: 11 år.

Gör: Går femman på Aspuddens skola i Stockholm.

Familj: Mamma Hanna och storasyster Molly. Pappa Johannes, hans flickvän Anna och katten Boris.

Intressen: Rida, dans, scouterna, hänga på fritids och pyssla.

Favoritplats i Piteå: Farfars stuga nära Glommersträsk, speciellt på påsken. Gillar också Blåsmark där mormor, kusiner och kompisar bor.

Favoritplats i Stockholm: Där man kan bada, jag älskar att bada! Jag gillar också friluftsområdet Hellasgården.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mari Gustafsson

Ämnen du kan följa