Sixtens hår blir peruker till barn som har cancer

När Sixten Kåhrström klippte kort frisyr för några veckor sedan bestämde han sig för att skänka sitt avklippta hår till Barncancerfondens perukmakare.

19 maj 2019 08:00

Sixten Kåhrström har haft långt hår i flera år. För ett tag sedan började han fundera på att klippa det kort.

– Det kändes skönt att bli av med det och jag hade ändå alltid hästsvans. Men det var lite svårt att föreställa sig hur det skulle vara att ha kort hår, det blir lite av ens identitet, säger han.

.

På påsklovet hade Sixten en tid hos frissan och när det närmade sig började han fundera på om han kunde ge håret till Barncancerfonden.

– Jag hade hört talas om att man kunde göra det, så jag och mamma började söka efter information på nätet, säger Sixten.

Det är inte Barncancerfonden själva som gör perukerna, men de rekommenderar att man tar kontakt med Smink- och perukmakarn i Stockholm.

.

Idén fick Sixten när han tänkte på sin klasskompis lillasyster, som är sjuk i cancer.

– Det kändes bra att hjälpa någon annan och det var ju inte precis så att jag ville spara håret heller, säger han.

.

Frisören Helena Jonsson delade upp Sixtens långa hår i fem flätor med hårsnodd både uppe och nere, så att alla hårstrån skulle ligga åt samma håll. Sedan klippte hon av flätorna innan hon formade själva frisyren.

– Det är allt fler som vill skänka sitt hår nu, för tio år sedan hände det i stort sett aldrig. Det är lite olika krav på hur långt håret ska vara, beroende på till vilken organisation man vill ge till. Det står på deras hemsidor, men håret ska vara tvättat och helst obehandlat, säger Helena.

På vissa ställen gör man peruker till barn som har cancer, andra går till barn med sjukdomar där man kanske aldrig får tillbaka sitt hår.

.

Sixten saknar i alla fall inte sitt långa hår. Och nu har även hans storebror klippt av sig sitt långa hår och tio flätor är nu på väg till Barncancerfondens perukmakare.

Sixten Kåhrström

Ålder: 12 år.

Familj: Mamma, pappa och två bröder.

Går: Femman på Norrbyskolan.

Favoritämne: Musik.

Intressen: Spela dator, tar pianolektioner.

Bästa maten i skolan: Pasta med kalkonsås.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mari Gustafsson