Modiga elever jagar nyheter

Reporterskolan har lärt eleverna att våga fråga, men alltid presentera sig som journalist. ”Det är viktigt att vara framåt”, säger Ebba Lanner.

18 november 2018 08:00

Under höstterminen har elever i klass 6C på Pitholmsskolan gått Minibladets reporterskola. Efter en genomgång i pressetik och journalistiska arbetsmetoder har ”minireportrarna” sedan fått göra intervjuer och ta bilder som bland annat publicerats på barnsidorna i PT.

– Innan vi började så tyckte jag journalistik var ganska ointressant. Nu när jag vet mer så verkar det ganska kul. Jag hade gärna arbetat med det när jag blir vuxen, nackdelen är deadlinen och stressen, säger Carl Johan Wiklund.

Tillsammans med klasskamraten Alex Bäckvall har han tagit en bra nyhetsbild som kommer att lyftas fram i utbildningssyfte.

– Vi hade som uppdrag att skicka in veckans bild till Minibladet. Då gick vi ut och tog en bild på cyklarna när det snöade mycket och skrev att ett cykelskjul inte hade varit en dum idé. En vecka senare fick vi en fråga av Minibladet om de fick använda vår bild, säger Carl-Johan Wiklund.

Under lektionen fick flera minireportrar söka klokord på nätet som sedan gömdes i QR-koder som andra elever kan läsa av. Läraren Karin Samuelsson informerade om vikten av att ange källa.

– En annan sak jag påminner om är vikten av att alltid presentera sig som reporter innan man gör en intervju, säger hon.

Lukas Cleve och Ebba Lanner intervjuade bland annat två högstadieelever som berättade om sina favoritlärare och tipsade om saker att göra på rasterna. Svaren sammanfattades i var sin artikel och eleverna lade krut på att skriva en kärnfull ingress.

– Jag trodde först att det skulle vara svårt att intervjua en högstadieperson, men det gick hur bra som helst. De var pratglada, säger Lukas Cleve.

200 skolor

Med stöd av skolans läroplaner utbildar Minibladets reporterskola barn i årskurs 1-6. Klasserna som är med lär sig de journalistiska grunderna och berättar om sin omvärld med bilder, enkäter och enkla reportage. Reporterskolan startade hösten 2017 och i dag har 200 skolor i Sverige anmält sig till Minibladets referensgrupper.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joel Gustafsson 0911-645 54

Ämnen du kan följa