Under höstterminen har elever i klass 6C på Pitholmsskolan gått Minibladets reporterskola. Efter en genomgång i pressetik och journalistiska arbetsmetoder har ”minireportrarna” sedan fått göra intervjuer och ta bilder som bland annat publicerats på barnsidorna i PT.

– Innan vi började så tyckte jag journalistik var ganska ointressant. Nu när jag vet mer så verkar det ganska kul. Jag hade gärna arbetat med det när jag blir vuxen, nackdelen är deadlinen och stressen, säger Carl Johan Wiklund.

Tillsammans med klasskamraten Alex Bäckvall har han tagit en bra nyhetsbild som kommer att lyftas fram i utbildningssyfte.

Artikelbild

| Olivia Berggren och Agnes Franzén sätter upp QR-koder som innehåller kloka ord.

– Vi hade som uppdrag att skicka in veckans bild till Minibladet. Då gick vi ut och tog en bild på cyklarna när det snöade mycket och skrev att ett cykelskjul inte hade varit en dum idé. En vecka senare fick vi en fråga av Minibladet om de fick använda vår bild, säger Carl-Johan Wiklund.

Under lektionen fick flera minireportrar söka klokord på nätet som sedan gömdes i QR-koder som andra elever kan läsa av. Läraren Karin Samuelsson informerade om vikten av att ange källa.

– En annan sak jag påminner om är vikten av att alltid presentera sig som reporter innan man gör en intervju, säger hon.

Lukas Cleve och Ebba Lanner intervjuade bland annat två högstadieelever som berättade om sina favoritlärare och tipsade om saker att göra på rasterna. Svaren sammanfattades i var sin artikel och eleverna lade krut på att skriva en kärnfull ingress.

Artikelbild

| Oliver Notelid och Carl-Johan Wiklund klipper ut QR-koder.

– Jag trodde först att det skulle vara svårt att intervjua en högstadieperson, men det gick hur bra som helst. De var pratglada, säger Lukas Cleve.