Fortnite är Alexanders favoritspel

Det är världens mest populära spel med runt 80 miljoner användare varje månad. Alexander Lundberg är en av alla som gärna lägger sin fritid på Fortnite. ”Det är kul att vara kreativ och bygga saker”, säger han.

28 april 2019 08:00

I Alexanders rum hörs bara ljudet när hans fingrar snabbt klickar på musen eller trycker in knappar på tangentbordet, som lyser i olika färger. Han har hörlurar på huvudet och blicken är riktad in i skärmen.

Efter skolan är det äntligen dags att spela Fortnite.

.

Fortnite är ett överlevnadsspel som lanserats av Epic games. Det finns i två varianter, ”Save the world” och ”Battle royale”. Det senare är en riktig världssuccé med 200 miljoner spelare registrerade i världen.

– Jag spelar en del Counter-strike och NHL också, men Fortnite är roligast. Jag gillar att det inte kostar något och det är kul att kunna vara kreativ och bygga saker. Och så är det roligt att vinna strider, säger Alexander.

.

Brukar du spela med dina kompisar?

– Oftast spelar vi tillsammans online, men ibland samlas vi och lanar. Det kan också hända att man sitter och kollar en stund på en kompis som spelar, men man lär sig mer av att se på de som är jätteduktiga. Min favorit är Tfue. Ett bra tips jag lärde mig av honom är att fästa olika funktioner på speciella knappar på musen och tangentbordet. Då blir vissa grejer i spelet mycket enklare.

.

Är det svårt att spelet är på engelska?

– Nej, jag tycker det går ganska bra. Jag har en kompis som lärt sig jättemycket engelska genom att spela. Då blir engelskalektionerna i skolan enklare!

Hur började du spela?

– Min mammas nya kille spelade, det var så jag kom in på det.

.

Har du några regler för när eller hur mycket du får spela?

– Förut hade jag regler hos pappa, men inte nu. Det fungerar rätt bra. När jag inte går skola eller har träning så sitter jag ganska mycket framför skärmen, berättar Alexander som tränar fotboll och innebandy.

– Jag tänker inte på att röra mig extra för att jag sitter stilla framför datorn. Förutom träningarna så cyklar jag till skolan och är ute på rasterna.

.

Spelar du varje dag?

– Ja men mest på helgerna. Det är ingen idé om man har tio minuter över, men på en halvtimme hinner man köra ett game så det kan jag hinna före skolan.

Blir du på dåligt humör om det går dåligt?

– Jag kan bli lite arg, då får mamma säga åt mig att vara tyst. När jag vinner blir jag såklart glad. Om maten är klar mitt i ett game så kan mina föräldrar få säga åt mig några gånger innan jag kommer och äter.

.

Förutom datorn, hörlurar och det speciella tangentbordet har Alexander också en riktigt schysst stol.

Den har han själv tjänat ihop till.

– När jag såg den i en katalog bestämde jag mig för att sälja jultidningar så att jag skulle få den, säger han.

Sedan blir han tyst. Det är dags för ett nytt game.

Alexander Lundberg

Ålder: 11 år.

Gör: Går femman på Norrmalmskolan.

Familj: Mamma Lisa, extrapappa Mattias, extrasyrra Ida och hundarna Holly, Sigge och Siri. Pappa Marcus, extramamma Sandra och syskonen Ester och Sally.

Intressen: Hockey, spela fotboll och innebandy.

Favoritmat: Tacos.

Drömmer om: Att spela med Tfue eller någon annan stor gamer.

Vill jobba med: Bli stor i någon sport, kanske innebandy eller boxning. Jobba som polis eller gamer. Det finns mycket kul.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mari Gustafsson