Djuriska lästips för mys i höstmörkret

9 november 2014 21:31

Ensam mullvad på en scen

Av Ulf Nilsson med bilder av Eva Eriksson

Utgivning: Bonnier Carlsen, 2012

Bokens jag spelar teater för sin lillebror och hittar på skämt så han kiknar av skratt. På vårfesten vågar han ändå inte vara med fast han bara ska komma in på slutet utklädd till mullvad och säga att ”nu är det slut”.

Han mår illa av tanken på att vara en ensam mullvad på en scen och tänker rymma. Då kommer hans största beundrare och talar honom tillrätta och de följs upp på scenen. Fin bilderbok om något som kan drabba oss alla, liten som stor.

Björn Andersson, Öjebyns bibliotek

Gråt inte, Lilla Räv!

Av Mymi Doinet

Utgivning: Rabén & Sjögren

Julia har en speciell förmåga, hon kan prata med djur. En dag hittar hon en ledsen rävunge i skogen, som hon tar med sig hem. Den växer och blir ganska jobbig att ha inomhus, tycker i alla fall Julias mamma och pappa. Julia försöker uppfostra rävungen men det är inte så lätt. Den vägrar att lyssna på Julia.

Läs boken så får du veta hur det går med Lilla Räv!

Britt Bergström, Piteå stadsbibliotek

Flugan

Av Elise Gravel

Utgivning: Lilla Piratförlaget, 2013

Visste du att det finns mer än etthundratusen olika sorters flugor! Flugflickor är lite större än pojkflugor och när flugor ska gå ut och äta så spottar de först på maten, som kan vara soptunnesoppa och bajsblöja med utten tomatsås! Flugor lever bara mellan 15 och 30 dagar så det gäller att äta fort.

Det och annat kan du lära dig i den här lilla roliga boken. Författaren bildade ”Föreningen för de små äckligas försvar” när hon var drygt tre år!

Björn Andersson, Öjebyns bibliotek

Noshörningar äter inte pannkakor

Av Anna Kemp, med bilder av Sara Ogilvie

Utgivning: Goboken, 2011

En dag när Daisy sitter och äter frukost promenerar en stor lila noshörning in i köket och äter upp hennes pannkakor. Daisy rusar skrikande till mamma och pappa men de lyssnar inte eller bryr sig om henne. Hon får en lila kompis, som dyker upp överallt fast mamma och pappa ser den inte.

Först när de går till djurparken och hör att en noshörning har rymt börjar mamma och pappa lyssna på Daisy. Tokroligt med fina bilder. Bra att läsa tillsammans.

Björn Andersson, Öjebyns bibliotek

Tigern

Av Kate DiCamillo

Utgivning: Kabusa, 2012

Rob saknar sin döda mamma så mycket att han inte bryr sig om sina mobbare i skolan eller att hans ben blivit fulla med utslag. En dag hittar han en livslevande tiger i en bur i skogen och samma dag börjar Sixtine i skolan. Hon tycker att livet är orättvist, men ger inte upp utan slåss med de som bråkar. Tillsammans vill de befria tigern, men det blir inte alltid som man tänkt. En bra berättelse om att våga släppa fram sina känslor och möta livet.

Björn Andersson, Öjebyns bibliotek

Pierina- den lilla geten

Av Ingegerd Nilsson, med bilder av Jan Jarblad

Utgivning: Isaberg förlag 2012

Boken handlar om den lilla geten Pierina som precis har blivit så stor att hon har fått flytta ifrån sin gamla getgård. De nya ägarna är mycket snälla och på gården finns andra djur och barn som snabbt blir Pierinas vänner. Det blir skojiga bus och spännande äventyr. Pierina- den lilla geten är en charmig berättelse som slutar på självaste julafton och kan säkert passa bra som högläsningsbok fram till dess. Författarinnan är bosatt i Boden.

Susann Funck, Sjulnäs bibliotek

Vid arken klockan åtta

Av Ulrich Hub, med bilder av Jörg Mühle

Utgivning: Turbine, 2011

Den här boken är baserad på berättelsen om Noaks ark. Vi får följa tre pingviner som får veta att en stor flod ska komma och dränka hela jorden. Endast två djur av varje djurart får följa med i båten som ska rädda djuren, men de två pingvinerna smugglar med sin kompis i en väska. Ombord på båten är det kaos bland alla djur och svårt att sova. Men snart sinar floden och man siktar land. Humoristiskt och tänkvärt för barn i åldrarna 7-9 år.

Magnus Norberg

Räven och Musen letar ny lya

Av Boglárka Paulovkin

Utgivning: Felis Förlag, 2010

En fin historia om de två vännerna Räven och Musen som måste hitta ett nytt hem sedan deras gamla lya i skogen förstörts av skogsskövling. Vännernas stora äventyr tar sin början när de söker sig till den stora staden där allt är nytt, stort och skrämmande men där man också kan hitta nya vänner… En bilderbok om vänskap och att våga, med ett alldeles eget och färgrikt bildspråk.

Anna-Lena Lüddeckenz

Harry och den Blå Prinsen

Text: Lin Hallberg

Ill: Margareta Nordqvist

Utgivning: Berg, 2010

Carl är sju år och har just börjat ettan. När han berättar för sin nya klass om sin bästa kompis, Harry, blir han utskrattad av de andra. Harry är nämligen en häst. En Shire-häst. Och man kan väl inte ha en häst som kompis! När Carl berättar hemma att han blir retad får hans pappa en idé: de ska låta hela klassen komma och träffa Harry. För vem kan motstå honom? Bra högläsningsbok. Om nya kompisar och att vara sig själv. Fr ca 6 år.

Jannike Lundgren, Piteå stadsbibliotek

Djurväktarna 4. Mössen

Av Gull Åkerblom, med bilder av Leif E. Eriksson

Utgivning: Opal, 2008

Djurväktarna är en klubb som Anton och Mira har ihop. När Anton bor hos sin farmor och farfar kan han leka med Mira varje dag, och så kan de rädda olika djur. Men i den här boken är det Hulda i affären som vill bli räddad – från mössen i källaren. Det blir ett enkelt uppdrag för djurväktarna. Svårare blir det att övertyga alla vuxna om att Anton ska få gå skola med Mira på landet, istället för i stan. En lättläst bok för dig som just börjat läsa.

Åsa Wilén, Piteå stadsbibliotek

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!