"Elevernas engagemang ska baseras på kunskap"

Gymnasiechef Britta Dahlén på Strömbackaskolan svarar på moderaten Håkan Johanssons insändare "Tillåt de unga att engagera sig politiskt" i PT den 19 januari.

"En av anledningarna till att Strömbackaskolans rektorer har sagt nej när de fått förfrågningar från politika partier är pandemiläget", skriver gymnasiechef Britta Dahlén.

"En av anledningarna till att Strömbackaskolans rektorer har sagt nej när de fått förfrågningar från politika partier är pandemiläget", skriver gymnasiechef Britta Dahlén.

Foto: Joel Gustafsson

Insändare2022-01-20 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SVAR:

Till att börja med så vill jag understryka att vi är helt överens om att det är viktigt att våra ungdomar får kunskap om hur samhället formas, om politiska ideologier, om samhällets utmaningar och om vikten av att själva vara en del av detta. Det är en del av skolans uppdrag. Det är rektorerna som fattar beslut om hur vi väljer att organisera de politiska partiernas deltagande i skolan. Eftersom du Håkan Johansson sitter som representant i barn- och utbildningsnämnden, vet ju du att inget parti och ingen nämnd beslutar över sådana ”hur-frågor”, eller kan lägga förbud för hur Strömbacka organiserar partiers medverkan i skolan. Detta regleras av skollagen. 

På Skolverkets hemsida kan man läsa att: Det är skolan som väljer om den vill bjuda in politiska partier eller inte. Skolan är inte en allmän plats och politiska partier har inte någon rätt att komma till skolor och sprida sitt budskap. Skolan har ett viktigt demokratiskt uppdrag, men kan fullgöra sitt uppdrag på olika sätt. Att bjuda in politiska partier till skolan är ett av flera sätt att arbeta med det demokratiska uppdraget.

Anledningen till att Strömbackaskolans rektorer har sagt nej när vi fått förfrågningar från olika partier att komma in i skolan är dels pandemiläget, men beslutet baseras framförallt på erfarenheter från de senaste åren. Vi vill ha ett förhållningssätt som främjar likvärdighet och säkerhet. Vi vill att ungdomars engagemang ska baseras på kunskaper och värderingar, inte på vilka ”give-aways” som delas ut. Vi vill att partiernas budskap ska få brytas mot varandra och vi bedömer att det görs bäst genom att partierna möts och debatterar i skolan under kontrollerade former. Vi kommer som brukligt att bjuda in de politiska partierna till debatter framöver. Sen får vi naturligtvis utvärdera hur detta förhållningssätt faller ut. 

Du skriver också i insändaren att all politisk information filtreras genom lärarna. Våra samhällslärare är de som framförallt jobbar med dessa frågor. De har i uppgift att spegla politiska åskådningar på ett objektivt sätt. I undervisningen finns stora möjligheter för eleverna att forma sin politiska hemvist och engagemang, genom det lärande som sker i klassrummet, i samtal och i diskussioner. Många lärare brukar också besöka valstugorna med eleverna för att de ska kunna bilda sig en uppfattning i dialog med partiföreträdare. Att det är viktigt att ungdomar engagerar sig politiskt, det är jag den första att skriva under på!