Tufft år för kommunens inspektörer

Det har varit ett tufft år för kommunens inspektörer som sett krog- och kaféägares kämpaglöd gå över i en uppgivenhet: "Man lider med dem", säger Tommy Lindgren, alkoholhandläggare.

Olga Persson, Tommy Lindgren och Annika Eliasson är tre av kommunens inspektörer som haft ett tufft arbetsår.

Olga Persson, Tommy Lindgren och Annika Eliasson är tre av kommunens inspektörer som haft ett tufft arbetsår.

Foto: Åsa Wikman

Piteå2021-03-25 20:00

Kommunens livsmedelsinspektörer och alkoholhandläggare har det senaste året fått ställa om sitt sätt att jobba på grund av pandemin. Annika Eliasson, Olga Persson och Tommy Lindgren vittnar om hur många näringsidkare, i takt med att restriktionerna skruvats åt, fått det allt svårare. 

Enligt Åsa Wikman, miljö- och hälsoskyddschef, har det senaste året varit tufft på många sätt. Det har bland annat handlat om att nå ut med information om hur smittspridning minimeras, vilka restriktioner som gäller och hur man bemöter personal i krisande verksamheter.

– Man lider ju med verksamhetsutövarna samtidigt som man måste vara professionell. Men det är klart att man blir påverkad som människa, säger hon.

Tommy Lindgren beskriver hur han inte sällan får höra av näringsidkare hur de har problem med att få gäster att förstå att Folkhälsomyndighetens restriktioner måste följas.

– Ibland kommer det ett gäng till en restaurang för att äta lunch. De förstår inte varför de inte kan sitta mer än fyra tillsammans när de ändå jobbar ihop dagligen. Inte sällan flyttar de ihop borden vilket ställer till problem för näringsidkaren som då bryter mot restriktionerna, säger Tommy Lindgren.

Han säger att trängseltillsynen kopplat till coronan inte längre är lika intensiv eftersom nattklubbslivet i nuläget i princip är obefintligt. På kaféer och lunchställen har folk alltmer börjat vänja sig vid restriktioner och följer dessa.

Olga Persson förklarar hur livsmedelsinspektioner som innan pandemin gjordes oanmälda numera planeras i förväg och ofta är digitala. Under året som gått har inspektörerna tvingats hitta nya vägar för att kunna fullfölja sitt uppdrag.

– Vi kan göra inspektioner över skype eller teams där någon går runt med telefonen och filmar. Vi kan be dem öppna kylskåpet och filma i det, kolla om det finns en termometer och annat. Ofta går det bra och jag upplever att folk gör sitt bästa för att göra rätt, säger hon.

Att pandemin fört med sig en massa elände är alla överens om men det finns en och annan positiv effekt som verksamheten tar med sig framöver.

– Digitala möten har vi tvingats bli bra på och det kommer vi att fortsätta med i vissa sammanhang. Den här typen av möten ger dessutom många fler möjlighet att delta. Man kan på ett enkelt sätt nå ut med information till många, säger Åsa Wikman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!