"Det finns en väldig okunskap om hur det ser ut på landsbygden"

Konstprojektet närmar sitt slut. Det är nära två år sedan Lennart Samor och Jörgen Sparf åkte genom inlandet för att få svar på frågan: Varför bor man där man bor?

3 maj 2017 15:22

Lennart Samor har åkt mycket längs inlandet, och länge velat göra en dokumentation av själva vägen.

– Jag har funderat mycket hur kommer det sig att de här personerna bor just här? Jag nämnde en gång för Jörgen Sparf, att där skulle man vilja knacka på och fråga. Och då sa han "ja, varför inte"?

Några år senare är resultatet ett faktum. I tisdags var det vernissage i Folkets hus i Sorsele.

– Det blev jättesnyggt. Tanken först var ju att ställa ut i Arvidsjaur och Vilhelmina där vi intervjuat personer, men då vi ej kunde ställa ut där så kändes Sorsele som en kompromiss då det ligger mellan. Vi är jättenöjda! säger Samor.

Sparf har även lite mer vetenskapligt intresse av projektet och har presenterat det på vetenskapskonferenser i Italien, Spanien och hemma i Sverige.

– Man har sina idéer om hur det ska komma att bli, och vi har lärt oss mycket om hur det är att leva i den här delen av landet, hur man förhåller sig till platsen där man bor. Det är väldigt mycket fokus på urbanisering idag, och det här blir som motsatsen, den glesaste glesbygden blir intressant. Vad händer där då? Det finns en väldig okunskap om hur det ser ut på landsbygden, men även ett stort intresse för den.

En som deltagit och intervjuats är Lena Lindgren i Arvidsjaur.

– Det är viktigt att man sprider ut om varför det är bra att bo på sådana här små ställen. Även om man ibland längtar bort och till större städer, så är det ändå så härligt att ha sin bas på ett sådant här ställe. Ut måste man ibland, men sedan hem igen. Borta bra hemma bäst, det stämmer.

FAKTA

Projektet: Inlandsresan. Tio familjer på olika platser i inlandet har intervjuats om varför man bor där man bor. I Arvidsjaur har två familjer intervjuats.

Projektledare: Lennart Samor och Jörgen Sparf

Platser: Utställningen har varit i Gäddede, Borgafjäll och Gällivare. Är under maj i Sorsele, för att sedan avslutas i Östersund i sommar.

Utställningen består av: Målningar, texter och 3d-skulpturer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!