Visar vägen över språkbarriärer

Piteå Summer Games är här och lag från alla världens hörn kommer på besök. Som hjälp har de Piteå-ungdomar som ska leda dem rätt – något som inte alltid är helt lätt.

27 juni 2019 15:51

Under sommaren har Piteå kommun anställt ett gäng ungdomar för att hjälpa till på Piteå Summer Games med förberedelser, info-hantering men mest för att vara lagvärd för fotbollslag som kommer från andra land och som inte kan svenska och knappt engelska. För att kunna hitta rätt kommer dessa lagvärdar visa vägen för lagen till matcher och träningar så att de kommer i tid till rätt plats.

Under torsdag förmiddag har laget Merced San Inazio från Spanien träning på LF-arena där Moa Forsberg, 15, från Öjebyn är på plats. Hon valde att vara lagvärd för att det lät roligare än andra jobb och för att hon tycker om att prata engelska. Hon tycker det har gått hyfsat bra att leda laget hittills, trots att det kanske inte alltid går som hon vill.

– De pratar inte lika mycket engelska som jag så det kan bli lite svårt ibland att förklara saker. Det har varit lite tjorvigt att informera om tider och platser, det är svårt att kommunicera men förhoppningsvis kommer det bli bättre på matcherna då det verkligen gäller.

Att vara i ett främmande land kan vara spännande, de nykomna spanjorerna har upptäckt hur underhållande det svenska språket är.

– Vi läste muminböcker för dem och de tycker mitt namn är roligt att säga. ”Sjukhus” var tydligen ett ord de hade lärt sig. Det här laget har aldrig varit här tidigare så jag antar att det är mycket som händer och man vet inte riktigt vart man ska men det löser sig. De verkar tycka att jag är helt okej och vågar fråga mig saker.

Språksvårigheter har hittills inte varit ett för stort problem. Så länge man får fram det man vill.

– En av tränarna pratar bara spanska, den andra förstår min engelska och kan få ur sig ett par meningar men det är faktiskt barnen som kan mest så det är de som får översätta till de vuxna. Jag har gått spanska så jag kan ett par ord. Om jag förstår något de säger till varandra så kan jag kanske lista ut vad de pratar om men inte så att jag förstår exakt vad de säger.

Förutom fotbollen hoppas Moa Forsberg kunna umgås med laget på andra sätt.

– Jag tycker paraden är väldigt kul. Att få laget till deras matcher är ju viktigast men jag hoppas att vi ska hinna med att umgås också. Det visas ju VM på storskärm så det är kanske något vi kan se på ihop.

Bakom oss har laget börjat värma upp för träningen, de annalkande regnskurarna till trots.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fanny Lindström

Ämnen du kan följa