Unga ambassadörer för EU

Felix Roos, Daniel Giornetti och Angelina Långström från Piteå har valts till EU-ungdomsambassadörer och fick för några veckor sedan, tillsammans med andra ungdomar från Norrbotten åka på en resa till Belgien för att besöka EU:s huvudstad Bryssel.

22 november 2018 18:00

Under resan fick ungdomarna bland annat se europaparlamentet, träffa EU-parlamentariker och besöka olika muséer i Bryssel.

– Det var väldigt intressant, man fick en mer djupgående syn på hur EU fungerar och hur det uppstod, berättar Felix Roos om besöket.

Det var samhällslärare på Strömbackaskolan som informerade om EU-samarbetet för klasserna, och alla tre blev snabbt intresserade.

– Vi fick skicka in en ansökan till Europa Direkt Norrbotten där vi fick skriva varför vi ville bli EU-ambassadörer, och så blev vi uttagna, säger Daniel Giornetti.

Rollen som EU-ambassadör är omfattande. Daniel berättar att det bland annat innebär att de ska lära andra ungdomar mer om EU och få dem att komma närmare organisationen.

– Vår största uppgift är att få folk att rösta i Europavalet, berättar Angelina.

Europavalet hålls i slutet av maj 2019, och man har sett att valdeltagandet är lågt jämfört med riksdagsvalet i Sverige. Nästa steg för EU-ambassadörerna är därför att jobba mot valet. Bland annat vill man försöka bjuda in europaparlamentariker till Strömbackaskolan för att ge mer kunskap till eleverna.

– Jag tror många vet vad partierna vill göra i Sverige, men inte i EU. Därför är det viktigt att de får komma hit och berätta om det så att folk förstår, annars vet man ju inte vad man ska rösta på. Det kan vara därför som valdeltagandet är så lågt, menar Angelina.

EU för dig som ungdom

EU finansierar Erasmus+, ett utbytesprogram som ger ungdomar i hela EU möjligheten att studera utomlands i 3–12 månader.

Ungdomar i medlemsländerna har, genom EU, möjlighet att ansöka om gratis interrailkort, som gör att man kan tågluffa genom EU-länderna och upptäcka Europa.

I Piteå kan man som ungdom ingå i projektgrupper i samarbete med EU, där man får diskutera politik och träffa ungdomar från de övriga medlemsländerna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Lindmark

Ämnen du kan följa